Яким може бути курс гривні у 2021 році. Прогнози експертів

Чого очікувати від долара наступного року

Курс долара у держбюджеті на 2021 рік уряд заклав на рівні 29,1 грн.

Проте урядові прогнози майже ніколи не збігаються з реальністю. Наприклад, під час ухвалення бюджету-2020 у нього заклали курс 27,5 грн за долар, а в січні-лютому долар коштував менш як 25 грн.

 

У квітні уряд переглянув бюджет та прогноз щодо долара. Очікування зросли до 29,5 грн за долар, але американська валюта протягом року жодного разу не підіймалася навіть до 29 грн.

МВФ очікує, що у 2021 році долар коштувати орієнтовно 28,12 грн. А от у компанії Dragon Capital вважають, що гривня зміцнюватиметься і коштуватиме в межах 27 грн.

За нашим оновленим прогнозом, курс гривні буде близьким до 27,5 грн за долар.

 

Поступове укріплення гривні продовжиться в першому кварталі наступного року, але до кінця року курс повернеться до 28 грн за долар, – розповіла головна економістка компанії Олена Білан.

Зміцненню гривні допомагатиме сприятлива ситуація у зовнішній торгівлі України. Так, ціни на сталь сягнули найвищого з 2011 року рівня. Суттєво зросли ціни й на інші товари українського експорту – пшеницю та кукурудзу.

Ці фактори разом з відновленням інвестицій нерезидентів у держборг України впливатимуть на валютний ринок у наступні місяці, переконана Олена Білан.

У групі ICU теж очікують поступового зміцнення гривні на початку 2021 року та її послаблення в кінці року.

Вища активність експортерів та збільшення припливу зовнішнього капіталу сприятимуть помірному посиленню гривні в першому півріччі 2021 року.

 

Подальший перехід до дефіциту поточного рахунку буде тиснути на курс у другому півріччі, і він повинен закінчити 2021 рік у діапазоні 27,5-28 грн за долар, – переконаний голова департаменту з корпоративного аналізу групи ICU Олександр Мартиненко.

Менш оптимістичні прогнози дають у Concorde Capital. Там очікують, що у 2021 році гривня просяде до 28,5 грн за долар, а сприятимуть цьому передусім психологічні фактори.

Психологічні чинники значною мірою впливали на курсоутворення у 2020 році (ковід-паніка, турбулентність на зовнішніх фінансових ринках, кадрові перестановки в НБУ, затримка з отриманням траншу МВФ).

 

Водночас сценарій зміниться, якщо у 2021 році відновиться потужний попит інвесторів-нерезидентів на гривневі ОВДП, – вважає генеральний директор Concorde Capital Ігор Мазепа.

Джерело: Економічна правда

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook