Яким може бути курс гривні у 2021 році. Прогнози експертів

Чого очікувати від долара наступного року

Фото з відкритих джерел

Курс долара у держбюджеті на 2021 рік уряд заклав на рівні 29,1 грн.

Проте урядові прогнози майже ніколи не збігаються з реальністю. Наприклад, під час ухвалення бюджету-2020 у нього заклали курс 27,5 грн за долар, а в січні-лютому долар коштував менш як 25 грн.

 

У квітні уряд переглянув бюджет та прогноз щодо долара. Очікування зросли до 29,5 грн за долар, але американська валюта протягом року жодного разу не підіймалася навіть до 29 грн.

Фото з відкритих джерел

МВФ очікує, що у 2021 році долар коштувати орієнтовно 28,12 грн. А от у компанії Dragon Capital вважають, що гривня зміцнюватиметься і коштуватиме в межах 27 грн.

За нашим оновленим прогнозом, курс гривні буде близьким до 27,5 грн за долар.

 

Поступове укріплення гривні продовжиться в першому кварталі наступного року, але до кінця року курс повернеться до 28 грн за долар, – розповіла головна економістка компанії Олена Білан.

Зміцненню гривні допомагатиме сприятлива ситуація у зовнішній торгівлі України. Так, ціни на сталь сягнули найвищого з 2011 року рівня. Суттєво зросли ціни й на інші товари українського експорту – пшеницю та кукурудзу.

Ці фактори разом з відновленням інвестицій нерезидентів у держборг України впливатимуть на валютний ринок у наступні місяці, переконана Олена Білан.

У групі ICU теж очікують поступового зміцнення гривні на початку 2021 року та її послаблення в кінці року.

Вища активність експортерів та збільшення припливу зовнішнього капіталу сприятимуть помірному посиленню гривні в першому півріччі 2021 року.

 

Подальший перехід до дефіциту поточного рахунку буде тиснути на курс у другому півріччі, і він повинен закінчити 2021 рік у діапазоні 27,5-28 грн за долар, – переконаний голова департаменту з корпоративного аналізу групи ICU Олександр Мартиненко.

Фото з відкритих джерел

Менш оптимістичні прогнози дають у Concorde Capital. Там очікують, що у 2021 році гривня просяде до 28,5 грн за долар, а сприятимуть цьому передусім психологічні фактори.

Психологічні чинники значною мірою впливали на курсоутворення у 2020 році (ковід-паніка, турбулентність на зовнішніх фінансових ринках, кадрові перестановки в НБУ, затримка з отриманням траншу МВФ).

 

Водночас сценарій зміниться, якщо у 2021 році відновиться потужний попит інвесторів-нерезидентів на гривневі ОВДП, – вважає генеральний директор Concorde Capital Ігор Мазепа.

Джерело: Економічна правда

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень