Втомилися вже навіть діти. Психолог розповів, що виснажує під час війни найбільше

Стосується навіть тих, хто далеко від епіцентру бойових дій

Півтора року в умовах війни: напруження, постійна тривога і готовність бігти в укриття або переїздити у безпечніше місце… Це призводить до сильного емоційного виснаження та втоми.

Ці відчуття знайомі кожному українцю, і при цьому не обов'язково бути в епіцентрі військових дій або постраждати від ракетних ударів. Основна втома - від кількості щоденної інформації.

За моєю особистою статистикою, яка ніде не фіксувалася, 99,9% дорослих і дітей втомлені через постійне відчуття внутрішньої тривоги, через події в Україні.

 

Можливо, не всі відчували якийсь гострий стрес, або гостру реакцію після тих самих вибухів. В більшості випадків - це втома від інформаційного перенавантаження. Це відчувається майже у всіх людей, які звертаються до лікаря, - каже лікар-психіатр Ілля Павлов.

Аби полегшити свій стан, лікар радить встановити своєрідний інформаційний фільтр.

Не потрібно намагатися перечитати всі новини в пабліках та телеграм-каналах, бо це дуже сильно навантажує психіку. Потрібно прибрати тригер, який спричиняє втому.

Українцям навіть важко відкласти телефон, адже є вже залежність від цього адреналіну.

Найкраще більше спілкуватися з рідними, дітьми, чи навіть через силу знайти собі хобі. Або зрештою наважитися і звернутися за допомогою до спеціаліста. В Україні це не надто поширена практика, але навіть ліки - це ще зовсім не гарантія, що проблема зникне.

Ніхто не дізнається, що ви були у психіатра, інформація про цей візит є лише у лікаря, який вас приймав і не передається іншим лікарям. Зокрема, навіть у тих випадках, коли запис до лікаря йде через електронні сервіси. Це дуже важливо донести до людей, бо від цього залежить здоров’я нації, - підкреслює спеціаліст.

 

Джерело: РБК - Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook