«Все є отрутою і все є ліками»: Чи справді сіль – це біла отрута
Фахівці розвіяли відомі міфи
Сіль – це мінеральна речовина, що складається на 99% з хлористого натрію, який не виробляється в людському організмі. Однак сіль часто називають білою отрутою й існує чимало міфів про її шкоду.
«Чим менше солі, тим краще»
Здоровим дорослим можна вживати не більше 5 г солі на день, включно з тією, яка міститься в їжі. Надлишок солі в раціоні підвищує ризик виникнення інсульту та інших серцево-судинних захворювань та передчасної смерті через них. Тому тривале споживання солоної їжі істотно збільшує ризик виникнення небезпечних захворювань серця та судин, діабету і раку. Водночас дієти з низьким вмістом солі можуть підвищувати ризик загального зневоднення.
Сіль підвищує тиск
Сіль може бути фактором, який сприяє підвищенню тиску. Однак до цієї проблеми може призвести й брак солі.
Надлишок солі призводить до відкладення солей
Винуватцем відкладення солей здебільшого є кальцій, а не хлористий натрій. Він накопичується у суглобах, його солі утворюють камені в жовчному міхурі та нирках.
Йодована сіль може бути шкідливою
Йодована сіль – це дієвий інструмент профілактики дефіциту йоду. Отримати передозування йоду через сіль неможливо, адже в йодованій солі його дуже мало.
Як правильно користуватися сіллю під час приготування їжі?
М’ясо для бульйону потрібно солити в самому кінці варіння, бобові – при їх розм’якшенні, а картоплю – при закипанні. Однак під час смаження картоплю солять в останню хвилину.
Відомий лікар давнини Парацельс вважав, що «все є отрутою і все є ліками, справа – в дозуванні».
Радіо Трек: НОВИНИ