«Все є отрутою і все є ліками»: Чи справді сіль – це біла отрута

Фахівці розвіяли відомі міфи

Фото - depositphotos
Фото - depositphotos

Сіль – це мінеральна речовина, що складається на 99% з хлористого натрію, який не виробляється в людському організмі. Однак сіль часто називають білою отрутою й існує чимало міфів про її шкоду.

«Чим менше солі, тим краще»

Здоровим дорослим можна вживати не більше 5 г солі на день, включно з тією, яка міститься в їжі. Надлишок солі в раціоні підвищує ризик виникнення інсульту та інших серцево-судинних захворювань та передчасної смерті через них. Тому тривале споживання солоної їжі істотно збільшує ризик виникнення небезпечних захворювань серця та судин, діабету і раку. Водночас дієти з низьким вмістом солі можуть підвищувати ризик загального зневоднення.

Сіль підвищує тиск

Сіль може бути фактором, який сприяє підвищенню тиску. Однак до цієї проблеми може призвести й брак солі.  

Надлишок солі призводить до відкладення солей

Винуватцем відкладення солей здебільшого є кальцій, а не хлористий натрій. Він накопичується у суглобах, його солі утворюють камені в жовчному міхурі та нирках.

Йодована сіль може бути шкідливою

Йодована сіль – це дієвий інструмент профілактики дефіциту йоду. Отримати передозування йоду через сіль неможливо, адже в йодованій солі його дуже мало. 

Як правильно користуватися сіллю під час приготування їжі?

М’ясо для бульйону потрібно солити в самому кінці варіння, бобові – при їх розм’якшенні, а картоплю – при закипанні. Однак під час смаження картоплю солять в останню хвилину.

Відомий лікар давнини Парацельс вважав, що «все є отрутою і все є ліками, справа – в дозуванні».

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень