«Веселка» у тарілці: як отримати користь від буденних продуктів
Такий принцип здорового харчування підходить абсолютно всім
Якщо ви вважаєте, що здорове харчування – це сумно і несмачно, то помиляєтесь. Здорова їжа може бути не тільки корисною, а й надзвичайно смачною, а здорові страви – ще й красивими.
Про це інформує Центр громадського здоров’я МОЗ України.
Принцип «веселки»
Аби повністю задовольнити організм потрібними вітамінами, мінералами та мікроелементами, можете випробувати принцип «веселки». Для цього достатньо просто обирати фрукти й овочі різних кольорів.
Це не означає, що кожного дня на вашій тарілці обов’язково має бути «веселка», але протягом тижня намагайтесь включити у свій раціон якомога більше кольорів.
Перевагу при цьому віддавайте свіжим овочам та фруктам, але користь вам принесуть і заморожені й правильно термічно оброблені продукти.
Який колір за що відповідає
Кожен із кольорів вказує на велику кількість певних корисних речовин.
Червоний
Вони запобігають розвитку раку та запалень, сприяють зниженню «поганого холестерину», захищають від хвороб серце і судини, також служать профілактикою діабету й поліпшують зір.
Помаранчевий та жовтий
Важливі для хорошого зору та здорової шкіри. Перешкоджають утворенню тромбів, покращують циркуляцію крові і стан судин, а ще - знижують ризик інсульту.
Зелений
Ці овочі та фрукти зміцнюють імунітет і покращують зір, добре впливають на роботу кишківника. Важливі для здорового згортання крові.
Крім того, вони містять речовини, що здатні покращувати пам’ять й навіть поліпшувати настрій, можуть допомогти від безсоння. Дуже важливі для вагітних жінок, аби запобігти вродженим вадам у малюків.
Синій та фіолетовий
Білий та коричневий
Захищають від раку та запалення, стимулюють імунітет, покращують травлення. Мають протимікробні на противірусні властивості.
Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ