В зоні ризику – вся країна: на Україну суне нова біда

Відомо, про що йдеться

Не встигли українці оговтатися від магнітних бур, як нас налякали новою загрозою – можливістю виникнення потужного землетрусу силою 7-7,5 бала, який може статися найближчими роками в сейсмоактивній зоні Вранча, що розташована в Румунії. Сейсмологи стверджують, що в зоні дії цього землетрусу може опинитися вся Україна.

- В цій зоні виникають глибокофокусні землетруси на глибинах від 140 до 180 кілометрів. Там розряджається величезна кількість енергії, яка у вигляді землетрусу розповсюджується практично на всю територію України.

 

Тому дійсно, певна небезпека є. Адже чим довше накопичується енергія, тим потужнішим може бути землетрус, – попередив директор Інституту геофізики ім. Субботіна НАН України Олександр Кендзера.

Науковець наголосив, що в балах ефект землетрусу вимірюється на поверхні землі, а його магнітуда – пропорційна кількість енергії, яка виділяється безпосередньо у вогнищі землетрусу.

Які області в зоні ризику

Сейсмолог додав, що такий потужний землетрус теоретично може статися, але небезпека від нього існує лише на південному заході Одеської області.

- Це прикордонне місто Рені, там можуть відчуватися землетруси, вогнище яких розташоване на великих глибинах на території Румунії.

 

Оскільки це недалеко від українсько-румунського кордону, то люди можуть відчувати його достатньо суттєво. Дещо менші за силою поштовхи можуть бути біля кордону на півдні та заході України, – зазначив Кендзера.

 

Які регіони України є безпечнішими

Науковець розповів, що всі інші землетруси, осередки яких розташовані на території нашої країни, не мають такої великої потужності.

- Вони не несуть загрози Україні, а також для розташованих у нас об’єктів: мостів, естакад, атомних електростанцій та інших важливих споруд. Тобто окрім землетрусів у зоні Вранча та землетрусів, які відбуваються у Чорному морі й на території Криму, всі інші не становлять небезпеки для людей і споруд, – наголосив сейсмолог.

 

Як часто трапляються землетруси в Україні? 

Олександр Кендзера підкреслив, що заява вчених була лише попередженням про можливість виникнення потужного землетрусу в Україні, який теоретично може статися саме в зоні Вранча.

- В минулому столітті потужні землетруси в зоні Вранча відбувалися регулярно, через 15-30 місяців. Зараз сталося так, що доволі сильні землетруси в зоні Вранча давно не спостерігаються.

 

Тому очевидно, що є сенс говорити про ймовірність землетрусу такої інтенсивності – з магнітудою 7-7,5 бала. Але вони небезпеки для наших важливих інфраструктурних об’єктів не становлять, – пояснив він.

За словами експерта, теоретично якщо землетрусу давно не було, то він може статися. Саме це хотіли вчені донести до українців, бо спрогнозувати таке явище природи надто складно.

- Спрогнозувати землетрус одночасно в часі та по силі – нереально. Простий приклад: землетрус може реалізуватися у вигляді однієї події, коли виділяється вся енергія, яка накопичилася у земній корі, а може проявитися у вигляді сотні дрібних землетрусів, – розповів науковець.

Він додав, що кожен з цієї сотні землетрусів може бути абсолютно безпечним, а може бути й таким, що «дістанеться і до Москви».

- Може виникнути один потужний землетрус, який виділить велетенську кількість енергії, яка потрясе всю територію України. І не лише нас, а й Москву та Санкт-Петербург, як це вже було в 1977-му, 1986-му та в 1990-х роках.

 

Саме тоді відбувалися надпотужні землетруси в зоні Вранча. Вони відчувалися по всій території України й навіть у Москві та Петербурзі, які розташовані набагато далі, – нагадав Кендзера.

Такі землетруси впливають на всю територію України. Але в одних регіонах цей вплив відчуватиметься сильніше, а в інших – слабше.

Джерело: ТСН 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook