В Україні такого ще не було: медики з Рівного провели унікальну операцію (ФОТО)

Готувалися до неї майже три роки

Унікальну 4-годинну операцію із застосуванням малоінвазивних методик вперше провели на Рівненщині та в Україні.

Унікальну, без перебільшення – хвора на другий день після операції сама встала та пішла.

Днями, 20 грудня, лікар обласної лікарні Рівного Валентин Піонтковський, спільно з німецьким професором Евальдом Герінгом, провели оперативне втручання, застосовуючи ендоскопічний трансторакальний доступ.

Під час такої операції пошкоджений хребець замінюють титановою конструкцією.

 

Рівне тримає першість, в Україні немає клініки, де подібну операцію проводять. У нашому місті її роблять на базі обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології.

До проведення операції медики готувались майже три роки, вивчаючи унікальну технологію подібних методик.

Це одне з найскладніших оперативних втручань в ортопедії. Воно не тільки потребує віртуозності та великого досвіду, але й достатньо складного надсучасного обладнання.

Операцію провели 64-річній жінці. Вона тривалий час зволікала зі зверненням до медиків та мучилась від страшного болю в грудному відділі хребта. Хворій ставало все гірше та наростали болі, які вже не реагували на знеболювальні препарати.

Під час МРТ-дослідження виявлено застарілий незрощений переломом тіла Th12 хребця. Травма спровокувала хворобу Кюммеля-Вернея, це пізній некроз тіла хребця.

Раніше хворого з таким захворюванням чекали інвалідний візок або операція, для проведення якої хворому потрібно було забирати одне ребро, та виконували торакотомію –  розріз в ділянці грудної клітки довжиною 15 см. А тепер достатньо виконати вісім невеличких розрізів: чотири - 1,5 см та чотири - 2 см розрізи, через які лікарями буде заведено ендоскоп та інструментарій, видалять зруйнований хребець та виконають фіксацію міжтіловою опорою

Проведена у Рівному, транскутанна транспедикулярна фіксація хребта є одним із найсучасніших методів оперативного лікування переломів грудних та поперекових хребців.

Подібний метод дозволяє значно зменшити тривалість операції, знизити травматичність оперативного втручання, значно зменшити післяопераційний больовий синдром, у хворого залишаються набагато менші післяопераційні шрами та у хворого набагато швидше проходить реабілітація.

Завдяки цій новітній малоінвазивній методиці та професійній майстерності Валентина Піонтковського хвора на другий день після операції самостійно та без супутньої допомоги досить активно ходить. На 5-й день після операції буде виписана. Через 3 місяці вона зможе повернутися до роботи та звичного способу життя.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook