В Європі бум гречки через українських біженців

Україна навіть вперше почала експортувати гречку до Європейського Союзу

Це стало можливим завдяки українським переселенцям, які після війни потрапили до країн ЄС і спричинили попит на цей продукт.

Про це в інтерв'ю виданню «Апостроф» розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький

За словами Висоцького, українці, що знайшли тимчасовий захист в Європі:

  • створюють значний попит на купівлю гречки;
  • поширюють культуру її споживання. 

Європейські мережі почали закуповувати крупу в Україні. Уряд України підтримує цей процес, скасувавши обмеження на експорт гречки. 

Цього року Україна зібрала близько 220 тисяч тонн, що практично вдвічі більше, ніж річне споживання у країні.

В Україні достатньо збіжжя для внутрішнього споживання, а саме близько 20 мільйонів тонн. Ця цифра може дещо збільшитися через зростання тваринництва. Таким чином, для експорту залишається 55-60 мільйонів тонн сільськогосподарської продукції.

Зауважимо, що гречка, попри її корисні властивості, не користується попитом у світі, адже вважається вегетаріанським продуктом і продається у спеціалізованих «біо-магазинах» або ж у так званих «польських» чи «російських» магазинах.

Цікаво, що деякі держави використовують гречку як корм для худоби або ласощі для птахів.

А в Індії крупу вважають їжею для бідних, там називають гречку чорним рисом.


Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook