Цілодобові дзвінки від колекторів, лайка та образливі фотоколажі. Що робити?

У липні Національний банк отримав 535 скарг громадян на дії колекторів

Головні проблеми, з якими стикаються клієнти, це коли

колектори телефонують боржнику з погрозами або коли вони контактують з родичами або сусідами боржника, які не мають жодного відношення до кредиту.

Тому громадяни звертаються до Національного банку з проханнями роз'яснити, як захистити себе в разі погроз або нав'язливих дзвінків. Оскільки зазвичай ідеться про банківські кредити, люди скаржаться саме в НБУ.

Номер телефону людини та її домашня адреса - це конфіденційні дані. Фінансова компанія та колектор не мають права на їх обробку без згоди власника. Погрози, цілодобові дзвінки боржнику та членам сім'ї, використання лайливих слів у повідомленнях, поширення образливих фотоколажів – це порушення низки статей Конституції, Цивільного та Кримінального кодексів України, - повідомляє НБУ.

Рівнянина чотири роки тероризують колектори через чужий борг

Що робити?

Потрібно дізнатися назву колекторської компанії, представники якої телефонують. Якщо кредит ніяк вас не стосується, варто пояснити ситуацію і попросити припинити дзвінки. Якщо вам продовжують дзвонити по кредиту, який вас не стосується, зверніться з письмовою скаргою до керівництва колекторської компанії, а також в контакт-центр НБУ за телефоном 0 800 505 240. Також варто звернутися до Уповноваженого ВРУ з прав людини або до суду. Якщо колектори погрожують, потрібно обов'язково звернутися до правоохоронних органів.

НБУ приєднався до розробки законопроєкту, над яким працює профільний Комітет Верховної Ради, який має чітко визначити правила роботи колекторів, заборонити неетичну поведінку і встановити санкції за порушення.

Головні зміни: банки та фінансові компанії ще на етапі підписання договору мають попереджати клієнта про залучення колектора в разі прострочення по кредиту; колектори будуть зобов'язані дотримуватися вимог етичної поведінки; Національний банк вестиме Реєстр колекторів; банки та фінансові компанії будуть контролювати поведінку залучених ними колекторів, а також будуть зобов'язані повідомляти НБУ про укладені угоди з колекторами.

Нацбанк України заявив про те, що планує створити Реєстр колекторських компаній і оновити підходи до регулювання роботи цього бізнесу в Україні, - повідомляє УНІАН.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook