Поліції дозволили – електрошокери: «Два гарпуни-електроди пробивають навіть товстий шар одягу» (ФОТО)

Нацгвардія отримала додаткові каральні функції

22 травня народні депутати підтримали законопроєкт, у якому ідеться про заходи примусу, які мають право застосувати службовці Національної гвардії України (НГУ).

Як пише «Експерт», тепер поліції дозволять й нові інструменти протидії злочинам,  наприклад, дрони та засоби радіоелектронної боротьби. Текст законопроєкту про можливості Нацгвардії опубліковано на порталі Верховної Ради.

В обґрунтуванні законопроєкту вказується, що Нацгвардія і раніше мала достатньо повноважень, щоб здійснювати різноманітні заходи примусу.

 

Однак у нових умовах, під час воєнного стану, ці повноваження варто спростити і впорядкувати.

ПРО ЕЛЕКТРОШОКЕРИ

Так, нацгвардійці матимуть повноваження використовувати спеціальні засоби обмеження рухливості (кайданки, електрошокери, сітки для зв'язування тощо):

  1. При затриманні особи, яка вчинила правопорушення;
  2. При конвоюванні затриманої особи до компетентних органів у разі її відмови підкоритися законним вимогам конвою;
  3. Щодо особи, підозрюваного у скоєнні кримінального злочину, який чинить опір військовослужбовцю або намагається втекти;
  4. Якщо дії особи створюють реальну загрозу заподіяння шкоди собі чи людям, що їх оточують.

«СПАСИБІ МЕНІ ВИСТАЧИЛО» (с)

Нормальний електрошокер наприклад Taser X26 коштує близько 1400 євро.  

Як пише «Дойче велле» (DW), німецькі поліцейські, які випробовували його дію на собі так описують пережите:

«Це були п'ять секунд справжнього жаху!» - діляться враженнями німецькі поліцейські, які відчули на собі дію електрошокера.

 

Два гарпуни-електроди пробивають навіть товстий шар одягу на відстані до чотирьох з половиною метрів, 50 тисяч вольт спричиняють сильну судому по всьому тілу.

 

Якщо оцінити больові відчуття, то за десятибальною шкалою - це дев'ять, а то й усі десять балів, запевняє інструктор поліції Томас Шількен (Thomas Schilken).

 

Людина, яка отримала розряд струму, просто втрачає контроль над всім своїм тілом і падає на землю, але вже за кілька секунд може підвестися.

Однак ті, хто випробував удар на собі, ще раз пройти через це ні за що не згодні. «Спасибі, мені вистачило!» - каже Томас Шількен.

 

На подібні випробування деякі поліцейські йдуть добровільно для того, щоб точно знати, як впливає електрошокер на людину.

ЧИ МОЖНА НИМ ВБИТИ?

Фірма-виробник також визнає, що застосування шокера пов'язане з певними ризиками.

За даними Axon, за чверть століття відтоді, коли винайшли Taser, було зафіксовано 26 випадків зі смертельними наслідками.

Усі вони, за словами представників фірми, були пов'язані з некерованим падінням вже після удару струмом або ж із займанням одягу.

При цьому в Axon категорично заперечують можливість загибелі виключно через вплив розряду на серцево-судинну систему людини.

 

Згідно ж із даними інформаційного агентства Reuters, за останні 20 років лише у США унаслідок застосування електрошокерів загинуло близько тисячі осіб.

 

У 153 випадках результати експертизи вказували на смерть від наслідків застосування Taser.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook