Пенсійна реформа 2026: рахуватимуть як в Європі, але сума вийде інша 

Відпрацьовані роки та сплачені внески конвертуватимуть у бали

Чергова пенсійна реформа в Україні має світлу мету. Мінсоцполітики запевняє, що пенсія українця має становити 60% від його середньої зарплати, а не 30% як зараз. 

Пенсійна система буде накопичувальною, фахівці доопрацювали  законопроєкт №9212.

Наша пенсійна система, як і системи багатьох інших країн, передбачає декілька складників: солідарну, обов'язкову накопичувальну, добровільну накопичувальну, ще хочемо запровадити професійну накопичувальну систему, - каже міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Нарахування пенсії вкрай складна процедура, і українці самостійно не можуть визначити, скільки вони у підсумку будуть отримувати пенсії. Тож цей механізм планують спростити.

Нова система враховуватиме лише два критерії: кількість років страхового стажу та кількість внесків, які було зроблено.

Це конвертуватиметься у бали. Вартість кожного з них дорівнюватиме 30% від середньої заробітної плати у конкретному році. Якщо українець пропрацював 35 років за середню зарплату, можна буде сподіватися не менше як на 30% заробітку у солідарній пенсійній системі. Також буде гарантовано 30% від мінімальної заробітної плати в тому році за умови праці протягом 15 років.

Сукупно це дасть заміщення тільки в солідарній пенсійній системі на рівні 40% від заробітку людини. Водночас солідарний внесок у пенсійну систему становить 18%, а ми повертаємо 40%. Це приріст в два рази – жоден банк такого приросту не дає. Солідарна система – найбільш надійна, бо вона гарантована державою і насправді дає дуже хороший приріст, - каже міністерка.

Оксана Жолнович додала, що у 2026 році планують запровадити професійні накопичення, уже розроблено відповідну законодавчу ініціативу.

Накопичення буде збалансоване зниженням податкового навантаження на роботодавця. Офіційно працевлаштований громадянин зможе накопичити щонайменше 20% зарплати впродовж життя.

І це вже разом становитиме  60%. А якщо добровільні накопичення порахувати і для тих, у кого буде професійна система, то ми отримаємо не менше як 60% покриття пенсією доходу, який людина отримувала, працюючи. Це добре заміщення на рівні стандартів ЄС і всіх розвинених країн, - уточнила посадовиця.

Відповідні законопроєкти внесуть на розгляд парламенту у вересні. Ухвалити в цілому документ планують уже у 2025 році, а ввести в дію у 2026 році.

Джерело: Укрінформ

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook