Пенсійна реформа 2026: рахуватимуть як в Європі, але сума вийде інша 

Відпрацьовані роки та сплачені внески конвертуватимуть у бали

Чергова пенсійна реформа в Україні має світлу мету. Мінсоцполітики запевняє, що пенсія українця має становити 60% від його середньої зарплати, а не 30% як зараз. 

Пенсійна система буде накопичувальною, фахівці доопрацювали  законопроєкт №9212.

Наша пенсійна система, як і системи багатьох інших країн, передбачає декілька складників: солідарну, обов'язкову накопичувальну, добровільну накопичувальну, ще хочемо запровадити професійну накопичувальну систему, - каже міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Нарахування пенсії вкрай складна процедура, і українці самостійно не можуть визначити, скільки вони у підсумку будуть отримувати пенсії. Тож цей механізм планують спростити.

Нова система враховуватиме лише два критерії: кількість років страхового стажу та кількість внесків, які було зроблено.

Це конвертуватиметься у бали. Вартість кожного з них дорівнюватиме 30% від середньої заробітної плати у конкретному році. Якщо українець пропрацював 35 років за середню зарплату, можна буде сподіватися не менше як на 30% заробітку у солідарній пенсійній системі. Також буде гарантовано 30% від мінімальної заробітної плати в тому році за умови праці протягом 15 років.

Сукупно це дасть заміщення тільки в солідарній пенсійній системі на рівні 40% від заробітку людини. Водночас солідарний внесок у пенсійну систему становить 18%, а ми повертаємо 40%. Це приріст в два рази – жоден банк такого приросту не дає. Солідарна система – найбільш надійна, бо вона гарантована державою і насправді дає дуже хороший приріст, - каже міністерка.

Оксана Жолнович додала, що у 2026 році планують запровадити професійні накопичення, уже розроблено відповідну законодавчу ініціативу.

Накопичення буде збалансоване зниженням податкового навантаження на роботодавця. Офіційно працевлаштований громадянин зможе накопичити щонайменше 20% зарплати впродовж життя.

І це вже разом становитиме  60%. А якщо добровільні накопичення порахувати і для тих, у кого буде професійна система, то ми отримаємо не менше як 60% покриття пенсією доходу, який людина отримувала, працюючи. Це добре заміщення на рівні стандартів ЄС і всіх розвинених країн, - уточнила посадовиця.

Відповідні законопроєкти внесуть на розгляд парламенту у вересні. Ухвалити в цілому документ планують уже у 2025 році, а ввести в дію у 2026 році.

Джерело: Укрінформ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень