Оприлюднено рейтинг прозорості 100 найбільших міст України: на якій позиції Рівне (ФОТО)

Міста досліджують з 2017 року

Рівне за два роки дещо покращило показники у рейтингу прозорості. Серед ста найбільших міст з населенням понад 30 тисяч наш обласний центр посідає 41 позицію і входить до категорії «частково прозоре», набравши 40,7 балів зі 100 можливих.

Такі результати дослідження міжнародної організації «Transparency International» (далі – «TI», - ред.). Сьогодні делегація «TI» вперше відвідала Рівне.

Вони аналізують міста України з 2017 року за технологією Словаччини, яку максимально адаптували до українських реалій, розповідає менеджер програми «Transparent Cities» Катерина Цибенко:

- У нас вийшла методика з 13 сфер і 91 індикатора. Ці сфери це: освіта, соціальні послуги, закупівлі, бюджети, комунальні підприємства, тощо.

Ми досліджуємо чи наявна різна інформація на веб-сайті, яка дозволяє оцінити ці сфери. До прикладу, чи доступний бюджет на сайті міста, щоб люди могли чітко зрозуміти, наприклад, скільки коштів цього року пішло на ремонт доріг. І чи доступні звіти про бюджет, щоб люди подивилися чи реально та сума, яку передбачили, пішла дійсно на ремонт доріг.

Попри зароблені чотири бали за рік, загалом Рівне опустилося в рейтингу з 19 сходинки. Це, пояснює Катерина Цибенко, сталося через активнішу роботу інших місцевих рад, які втілили багато рекомендацій і піднялися вгору.

Присутній на презентації заступник міського голови Віталій Герман пообіцяв докладно ознайомитися з дослідженням, провести аналіз всіх показників і підготувати рекомендації міському голові аби підвищити якість роботи всіх структур виконавчого комітету Рівненської міської ради.

Разом з тим, Віталій Герман заперечив певним тезам дослідження, продемонструвавши геоінофрмаційний портал, розроблений фахівцями міського управління містобудування та архітектури.

На портал нанесли величезний масив даних – від реєстрів містобудівних умов та обмежень, реєстрів земельних ділянок -  до інформації про рекламні борди, школи чи зелені насадження міста.  

Згадав Віталій Германі про передовий досвід Рівненського регіонального ЦНАПу, визнаний міжнародними експертами.

Крім того, зазначив Віталій Герман, у наш час якщо ти щось зробив, але не написав про це публічно – про це ніхто не знає.

Представників «TI» справді здивували можливості геоінформаційного порталу Рівного. Катерина Цибенко повідомила, що їхня організація готує ще один звіт – щодо інвестиційної привабливості міст. І вказані напрацювання врахують у черговому дослідженні.  

До речі, у рейтингу - ще два міста Рівненської області: Вараш і Дубно. Вони отримали 38 і 39 балів відповідно. На першому місті у рейтингу прозорості – Дрогобич Львівської області з результатом 85 балів.

Докладно ознайомитися з дослідженням можна за посиланням.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook