Оприлюднено рейтинг прозорості 100 найбільших міст України: на якій позиції Рівне (ФОТО)

Міста досліджують з 2017 року

Рівне за два роки дещо покращило показники у рейтингу прозорості. Серед ста найбільших міст з населенням понад 30 тисяч наш обласний центр посідає 41 позицію і входить до категорії «частково прозоре», набравши 40,7 балів зі 100 можливих.

Такі результати дослідження міжнародної організації «Transparency International» (далі – «TI», - ред.). Сьогодні делегація «TI» вперше відвідала Рівне.

Вони аналізують міста України з 2017 року за технологією Словаччини, яку максимально адаптували до українських реалій, розповідає менеджер програми «Transparent Cities» Катерина Цибенко:

- У нас вийшла методика з 13 сфер і 91 індикатора. Ці сфери це: освіта, соціальні послуги, закупівлі, бюджети, комунальні підприємства, тощо.

Керівник програми Катерина Цибенко

Ми досліджуємо чи наявна різна інформація на веб-сайті, яка дозволяє оцінити ці сфери. До прикладу, чи доступний бюджет на сайті міста, щоб люди могли чітко зрозуміти, наприклад, скільки коштів цього року пішло на ремонт доріг. І чи доступні звіти про бюджет, щоб люди подивилися чи реально та сума, яку передбачили, пішла дійсно на ремонт доріг.

Попри зароблені чотири бали за рік, загалом Рівне опустилося в рейтингу з 19 сходинки. Це, пояснює Катерина Цибенко, сталося через активнішу роботу інших місцевих рад, які втілили багато рекомендацій і піднялися вгору.

У сфері соціальних послуг Рівне, як виглядає, "повний нуль". Автори дослідження пояснили це тим, що то управлінь соцзахисту навіть не можна зареєструватися у чергу онлайн.

Присутній на презентації заступник міського голови Віталій Герман пообіцяв докладно ознайомитися з дослідженням, провести аналіз всіх показників і підготувати рекомендації міському голові аби підвищити якість роботи всіх структур виконавчого комітету Рівненської міської ради.

Віталій Герман

Разом з тим, Віталій Герман заперечив певним тезам дослідження, продемонструвавши геоінофрмаційний портал, розроблений фахівцями міського управління містобудування та архітектури.

На портал нанесли величезний масив даних – від реєстрів містобудівних умов та обмежень, реєстрів земельних ділянок -  до інформації про рекламні борди, школи чи зелені насадження міста.  

Начальник служби містобудівного кадастру Роман Тишкун демонструє, що на геопорталі можна дізнатися усе про кожну школу Рівного. Навіть про те, скільки школа має медалістів.

Дані про сітілайти на геопорталі

Згадав Віталій Германі про передовий досвід Рівненського регіонального ЦНАПу, визнаний міжнародними експертами.

Крім того, зазначив Віталій Герман, у наш час якщо ти щось зробив, але не написав про це публічно – про це ніхто не знає.

Дані про доступність садочків у обраному мікрорайоні

Представників «TI» справді здивували можливості геоінформаційного порталу Рівного. Катерина Цибенко повідомила, що їхня організація готує ще один звіт – щодо інвестиційної привабливості міст. І вказані напрацювання врахують у черговому дослідженні.  

Фахівці "TI" проаналізували, що кожен бал їхнього рейтингу = збільшенню інвестицій, в середньому, на 8 тисяч доларів

Після презентації тезу "брак волі" автори проекту спростували

До речі, у рейтингу - ще два міста Рівненської області: Вараш і Дубно. Вони отримали 38 і 39 балів відповідно. На першому місті у рейтингу прозорості – Дрогобич Львівської області з результатом 85 балів.

Докладно ознайомитися з дослідженням можна за посиланням.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень