Ніхто й не помітив: Марк Твен передбачив появу Інтернету ще у 1898 році 

Інколи достатньо просто дочекатися, аби передбачення справдилися 

У світі певно не багато людей, які б геть не знали творів Марка Твена. Щоправда, більшість далі шкільної програми, як то «Пригоди Тома Сойєра » та «Пригоди Гекльберрі Фінна» не пішли. Але й це вже не погано. Американський прозаїк часто полюбляв використовувати й наукову фантастику.

Так, більшість книг письменника були  реалістичними, причому в деяких оповіданнях і романах Твена легко можна знайти досить вдалі прогнози про майбутнє людства.

Люди так і не змогли відкрити спосіб подорожувати в часі, як у «Янки з Коннектикуту при дворі короля Артура». Хоча винахід Твена з оповідання «З Лондонської таймс за 1904 рік» вже давно стало нормою для сучасних людей.

Цю розповідь письменник випустив 1898 року. Головний герой твору - британець Клейтон: його звинувачують у вбивстві винахідника, який нещодавно представив справу всього свого життя — телеелектроскоп.

Цей вигаданий винахід дозволяв усім мешканцям землі спілкуватися один з одним із власного дому. Мешканці Мельбурну та Гонконгу ділилися новинами через десятки тисяч кілометрів.

 

У  деяких епізодах розповіді опис роботи телеелектроскопа нагадує сучасні соціальні мережі.

Так, наприкінці 19 століття Твен передбачив появу інтернету, правдиво описав принципи віддаленого спілкування і суспільство, в якому люди вважають за краще проводити час в «інтернеті», а не на вулиці.


 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook