Не завдяки, а всупереч: вперше в історії зареєстровано петицію про звільнення міністра освіти

Чи ризикнуть освітяни підписати?

На урядовому сайті Кабінету міністрів України з’явилась петиція з вимогою звільнити Оксена Лісового та його заступників з займаних посад через неефективне та непрофесійне керування Міністерством освіти і науки України (МОН).

Опубліковане звернення 3 липня.

Відомий освітянин Ігор Лікарчук в одній зі спеціалізованих груп у Facebook прокоментував появу петиції так:

Перша подібна подія в історії української освіти.

 

Петиція до Уряду про зняття з посади Міністра освіти і науки…

На момент публікації петиція зібрала трохи більше 2 тисяч голосів з необхідних для розгляду петиції Президентом Володимиром Зеленським 25 тисяч. Автор петиції – Ірина Байда. До завершення збору підписів залишилося 83 дні.

В обґрунтуванні до петиції пані Ірина зазначає, що нинішнє керівництво МОН є абсолютно непрофесійним, некомпетентним в умовах війни. А також створює хаос і невизначеність в системі освіти та інших дотичних до неї галузей.

Автор акцентує увагу на кількох аспектах «бездіяльності Оксена Лісового та його заступників».

Сьогодні завдяки чинному міністру та його оточенню ми живемо в реальності, коли ЗВО дізнаються про своє об’єднання з медіа, а вступників ставлять до відома про фактичне  скасування  конкурсу на вступ вже ПІД ЧАС складання тесту, також існують непоодинокі випадки затримання заробітних плат працівникам ЗВО.

 

Такі дії «управлінців» породжують зневіру в системі освіти та науки, зокрема серед молодих фахівців та викладачів, які просто покидають галузь і здебільшого виїжджають за кордон.

Також авторка петиції наголошує на резонансі з питанням аспірантури.

Маючи усі необхідні інструменти в межах своїх повноважень (регулювання ліцензійного обсягу) і аналітичні можливості (відділи і департаменти МОН з десятками фахівців належного рівня і відповідною зарплатою з держбюджету) команда очільника МОН та його заступників не змогла передбачити та спланувати зростання кількості вступників в аспірантуру у 2024 році, – пише автор петиції.

Наголошує авторка і на іншому аспекті -  це внесені зміни у правила вступу в 2024 році. Адже відповідно цьому, МОН фактично, заборонило денну форму навчання для контрактників, які вступають на аспірантуру. Тим самим забравши з бюджету України кошти на оплату бюджетної форми навчання, яку збільшено у понад два рази без погодження з фінансовими установами держави.

Ірина Байда та інші підписанти вважають, що внаслідок таких несистемних та хаотичних дій державний бюджет матиме збитки в розмірі сотень мільйонів гривень.

Ще один аргумент у петиції - це непрозорість у розподілі бюджетних місць між закладами вищої освіти. 

Нагадаю, вступ уже відбувається, а «правила гри» нікому, окрім чиновників МОН, не відомі. Безумовно, це породить величезну корупцію як під час розподілу бюджетних місць, так і під час вступу, – написано у супровідному до петиції тексті.

Окрім іншого, Ірина Байда та підписанти петиції вважають, що Міністерство освіти очолює академічно недоброчесна особа – Оксен Лісовий.

Вона пише: 

Після таких менеджерів освіта та наука в Україні існують не «завдяки», а «всупереч».

 

ВИМАГАЄМО  звільнити із займаної посади Оксена Лісового та його заступників.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook