Не пропустіть момент: коли викопувати моркву і буряк, щоб вони довше збереглися?
Городникам на замітку!
Час збирання коренеплодів залежить від кількох чинників:
- сорту;
- клімату;
- погоди;
- зовнішнього вигляду.
Основне правило збирання врожаю моркви й буряка - викопувати їх слід відразу ж після того, як вони дозріли.
Якщо зробити це раніше або пізніше, то коренеплоди не наберуть або втратять соковитість, втратять частину поживних речовин, і, якщо їх серйозно перетримати, почнуть тріскатися - в результаті отримаємо менш смачний і не такий вже й корисний овоч.
Як зрозуміти, що морква дозріла і можна копати буряк?
Орієнтуйтеся на сорт
Залежно від термінів дозрівання морква і буряк бувають ранні, середньостиглі та пізні (пізньостиглі). Ранні сорти, як правило, прибирають раніше за всіх, можна вже в червні. Середньостиглі - наприкінці серпня-початку вересня, пізні - починаючи з кінця вересня.
Найкраще взимку зберігаються саме пізні сорти - якщо дотримуватися всіх умов зберігання, то вони спокійно «доживуть» до нового врожаю.
Клімат
Від клімату також залежить час збирання. Наприклад, у середній кліматичній зоні пізні сорти прибирають наприкінці вересня, у північних регіонах - на місяць раніше, а в південних, навпаки - десь аж у середині жовтня.
Погода
Досвідчені городники радять прибирати моркву і буряк, коли t буде близько 5°C - тоді вони припиняють рости. Але - до перших заморозків, інакше плоди почнуть загнивати й будуть погано зберігатися.
Зовнішній вигляд
Орієнтуйтеся також за зовнішнім виглядом коренеплодів: якщо нижнє листя почало сохнути й жовтіти - можна викопувати. До речі, ця ознака найточніше вказує на терміни.
Як правильно викопати моркву і буряк?
Щоб овочі довше пролежали, також важливо їх правильно зібрати. Ось як це зробити:
- копати коренеплоди потрібно в суху погоду, ліпше ввечері - морквина і буряк удень накопичують цукор, а вночі його витрачають, тому ввечері вони будуть солодшими;
- вибирати овочі можна руками, але якщо ґрунт щільний, то потрібно підкопати спочатку вилами;
- бадилля потрібно видалити відразу - викрутити руками або обрізати, інакше коренеплоди почнуть в'янути, овочам потрібно дати обсохнути годину дві, а потім очистити від землі руками.
Потім моркву і буряк потрібно розкласти в темному, але провітрюваному приміщенні на добу, а потім вже відправляти в льох.
На зимівлю кладіть великі та щільні плоди, без ушкоджень або хвороб і, звісно, не підгнилі. Дрібні овочі, криві та пошкоджені переробіть або з'їжте найближчим часом.
Радіо Трек: НОВИНИ