На школярів очікує серйозний дефіцит підручників: названо причину

Типографії не можуть задовольнити потреби видавців вже зараз

Після знищення частини типографії «Фактор-Друк» у Харкові внаслідок удару російської ракети українські школи відчують брак підручників, а ринок книговидання може зменшитись на 40%, принаймні до відновлення постраждалої друкарні.

Про це Голосу Америки розповів президент холдингу «Фактор-Друк» Сергій Політучий. Подаємо його інтерв’ю в скороченому вигляді:

Проблема в тому, що навіть до цього обстрілу типографії не встигали, не могли задовольнити всі потреби видавців. Навіть до цього обстрілу ми приймали замовлення на серпень і на вересень. В Україні майже всі типографії зосереджені в самому Харкові, так склалося історично.

 

Зараз ситуація така, що я боюся, відсотків на 40, я так вважаю, сукупна потужність всіх поліграфічних підприємств України скоротилася. Тобто, як будуть завтра наші видавці виходити з цієї ситуації, я не можу собі уявити, тим більше, що ми не можемо друкувати і виробляти ці книги у Польщі чи десь ще. Це можливо, але дуже-дуже дорого, і я не впевнений, що це можливо швидко.

Говорячи про сам удар, чи у вас є інформація, чи це було випадкове потрапляння, росіяни не потрапили, куди хотіли? Чи це був цілеспрямований удар саме по типографії?

Спочатку я думав, що це, як ви кажете, випадкове влучання, в силу криворукості чи недолугості тих, хто це робив. Але беручи до уваги, що, окрім цього попадання, ми маємо ще 4 ракети, які не влучили у наш будинок, є воронки і так далі, я все ж схиляюсь до думки, що це була цілеспрямована диверсія проти культури, проти виховання.

 

Ми друкуємо багато підручників, щоденників, дуже багато друкуємо для шкіл книжок. Але найбільше – це література художня на науково-популярна.

Зараз ми друкуємо приблизно 400-500 тисяч книжок у твердій обкладинці на місяць. До війни ми друкували мільйон – мільйон двісті у твердій обкладинці. Тому це серйозна втрата.

Чи школи відчують на підручниках те, що типографії немає?

Цілком можливо. Звичайно, ми – не єдина типографія в Україні, і навіть в місті. Але держава відчує цю проблему, і буде проблема, де друкувати підручники.

 

Але, як я казав, за моїми оцінками, десь 40% потужностей вже втрачено, тому можливість задовольнити потреби видавництв, які мають спеціалізацію шкільних підручників, майже неможливо.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook