На школярів очікує серйозний дефіцит підручників: названо причину

Типографії не можуть задовольнити потреби видавців вже зараз

Фото ілюстративне

Після знищення частини типографії «Фактор-Друк» у Харкові внаслідок удару російської ракети українські школи відчують брак підручників, а ринок книговидання може зменшитись на 40%, принаймні до відновлення постраждалої друкарні.

Про це Голосу Америки розповів президент холдингу «Фактор-Друк» Сергій Політучий. Подаємо його інтерв’ю в скороченому вигляді:

Проблема в тому, що навіть до цього обстрілу типографії не встигали, не могли задовольнити всі потреби видавців. Навіть до цього обстрілу ми приймали замовлення на серпень і на вересень. В Україні майже всі типографії зосереджені в самому Харкові, так склалося історично.

 

Зараз ситуація така, що я боюся, відсотків на 40, я так вважаю, сукупна потужність всіх поліграфічних підприємств України скоротилася. Тобто, як будуть завтра наші видавці виходити з цієї ситуації, я не можу собі уявити, тим більше, що ми не можемо друкувати і виробляти ці книги у Польщі чи десь ще. Це можливо, але дуже-дуже дорого, і я не впевнений, що це можливо швидко.

Говорячи про сам удар, чи у вас є інформація, чи це було випадкове потрапляння, росіяни не потрапили, куди хотіли? Чи це був цілеспрямований удар саме по типографії?

Спочатку я думав, що це, як ви кажете, випадкове влучання, в силу криворукості чи недолугості тих, хто це робив. Але беручи до уваги, що, окрім цього попадання, ми маємо ще 4 ракети, які не влучили у наш будинок, є воронки і так далі, я все ж схиляюсь до думки, що це була цілеспрямована диверсія проти культури, проти виховання.

 

Ми друкуємо багато підручників, щоденників, дуже багато друкуємо для шкіл книжок. Але найбільше – це література художня на науково-популярна.

Зараз ми друкуємо приблизно 400-500 тисяч книжок у твердій обкладинці на місяць. До війни ми друкували мільйон – мільйон двісті у твердій обкладинці. Тому це серйозна втрата.

Російська ракета влучила у друкарню «Фактор-Друк» в Харкові, 23 травня 2024 року

Чи школи відчують на підручниках те, що типографії немає?

Цілком можливо. Звичайно, ми – не єдина типографія в Україні, і навіть в місті. Але держава відчує цю проблему, і буде проблема, де друкувати підручники.

 

Але, як я казав, за моїми оцінками, десь 40% потужностей вже втрачено, тому можливість задовольнити потреби видавництв, які мають спеціалізацію шкільних підручників, майже неможливо.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень