На польському ТБ показали мапу, де пів України належить Польщі?

Фактчекери спростовують російську пропаганду

Росіяни вже не раз поширювали фейки, які ґрунтуються на нібито прагненні Польщі приєднати до себе Захід України.

Це сталося вкотре, - повідомляє польський сайт Wirtualnemedia.

Telegram-канал «Россия сейчас» поширив інформацію про те, що на польському телебаченні нібито з’явилось підтвердження намірів Польщі «захопити» частину України мало не до Києва.

За їхніми словами, такий висновок дозволяє зробити польський прогноз погоди: у кадрі, якій розійшовся російськими ЗМІ, на мапі видно, як кордони Польщі збільшили за рахунок території України.

Російські фейкороби пояснюють, чому мапа виглядає саме так:

Львів для Польщі — очікувана винагорода за підтримку України зброєю, зокрема й за танки Leopard.

Видання дослідило, що картинка, поширена російською пропагандою, абсолютно не відповідає подачі прогнозу погоди на польському телеканалі TVP1.

Експерти вважають, що зображення для фейкової картинки було взяте з прогнозу погоди від ТБ Trwam за 2020 рік, де його представляє та ж сама ведуча, у тому ж вбранні.

Крім того, грубий фейк не враховує особливості польської орфографії. На фейковій карті Lwów позначений як Lwow, а Kijów, як Kijow, що неможливо на центральному телеканалі Польщі.

Своєю чергою видання Gwaramedia перевірило скрин з Telegram-каналу та знайшло ознаки роботи фоторедактора. Фото не просто є зміненим — його відредаговано повністю, і зверху додано лого TVP 1.

У польському уряді такі вкиди коментують так:

Інформаційна діяльність Кремля, як і раніше, зосереджена на трьох векторах – викликати огиду до України та українців, демонструвати підтримку України як фактора ескалації та лякати можливими наслідками вступу Польщі у війну.

Тут підкреслили, що з моменту проголошення української незалежності, Польща жодного разу не висувала Україні ніяких територіальних претензій.

Більш того, саме Польща після 2014 року була однією з тих країн, які наполягали на тому, що анексія Криму є прикладом порушення міжнародного права.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook