На польському ТБ показали мапу, де пів України належить Польщі?

Фактчекери спростовують російську пропаганду

Фото з мітингу у Варшаві у 2011 році. Поляки переконують, що це не відображає сучасні погляди у їхній країні

Росіяни вже не раз поширювали фейки, які ґрунтуються на нібито прагненні Польщі приєднати до себе Захід України.

Це сталося вкотре, - повідомляє польський сайт Wirtualnemedia.

Telegram-канал «Россия сейчас» поширив інформацію про те, що на польському телебаченні нібито з’явилось підтвердження намірів Польщі «захопити» частину України мало не до Києва.

Фото з сайту Gwaramedia

За їхніми словами, такий висновок дозволяє зробити польський прогноз погоди: у кадрі, якій розійшовся російськими ЗМІ, на мапі видно, як кордони Польщі збільшили за рахунок території України.

Російські фейкороби пояснюють, чому мапа виглядає саме так:

Львів для Польщі — очікувана винагорода за підтримку України зброєю, зокрема й за танки Leopard.

Видання дослідило, що картинка, поширена російською пропагандою, абсолютно не відповідає подачі прогнозу погоди на польському телеканалі TVP1.

Експерти вважають, що зображення для фейкової картинки було взяте з прогнозу погоди від ТБ Trwam за 2020 рік, де його представляє та ж сама ведуча, у тому ж вбранні.

Крім того, грубий фейк не враховує особливості польської орфографії. На фейковій карті Lwów позначений як Lwow, а Kijów, як Kijow, що неможливо на центральному телеканалі Польщі.

Своєю чергою видання Gwaramedia перевірило скрин з Telegram-каналу та знайшло ознаки роботи фоторедактора. Фото не просто є зміненим — його відредаговано повністю, і зверху додано лого TVP 1.

У польському уряді такі вкиди коментують так:

Інформаційна діяльність Кремля, як і раніше, зосереджена на трьох векторах – викликати огиду до України та українців, демонструвати підтримку України як фактора ескалації та лякати можливими наслідками вступу Польщі у війну.

Тут підкреслили, що з моменту проголошення української незалежності, Польща жодного разу не висувала Україні ніяких територіальних претензій.

Більш того, саме Польща після 2014 року була однією з тих країн, які наполягали на тому, що анексія Криму є прикладом порушення міжнародного права.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень