«Майже немає якісних молочних продуктів»: чому на полицях магазинів складно вибрати якісну «молочку»

Як обрати хороші молочні продукти

Ціни на молочні продукти в Україні зростатимуть, а ось якість буде падати.  

– З «молочкою» до травня ситуація буде складною та ускладнюватися. Ціни зростатимуть, а про якість і мова йти не може – майже немає якісних молочних продуктів, – розповів голова Спілки українського селянства Іван Томич.

За його словами, головною причиною зростання цін буде критично низька кількість виробництва молока, повідомляє Голос.ua.

За 100 років ми маємо найменшу кількість поголів'я, а отже й виробництва молока. При такій сировині стає очевидним, що тенденція цін буде до зростання на 8-10%, – зауважив Томич.

 

Як вибрати якісний молочний продукт 

Перед тим, як йти до магазину, запам’ятайте декілька правил, які поширюються на всі молочні продукти:

  • уникайте сметанкових та сирних продуктів;
  • не купуйте «молоковмісні продукти», оскільки в них частина молочного жиру може бути замінена рослинним;
  • не купуйте знежирені молочні продукти.

Молоко

Пастеризоване молоко прогрівають за температури 70-75°C, що забезпечує збереження корисних властивостей молока та знищує шкідливі бактерії. Таке молоко потрібно зберігати у холодильнику, скисає воно через 5-10 діб.

Ультрапастеризоване молоко нагрівають до температури 150°C, завдяки цьому термін придатності молока стає більшим, але користі від нього менше. Таке молоко можна зберігати в закритій упаковці без холодильника, тому це ідеальний варіант для того, щоб брати з собою. 

Будь-яке молоко складається з білків, жирів, вуглеводів, вітамінів: A, D, B1, B2, B12 та мікроелементів: кальцій, магній, калій. Якщо ви бачите на етикетці незрозумілі компоненти, то уникайте покупки такого продукту.

Масло

Справжнє масло – це вершки. Якість цього продукту не залежить від його відсотка жирності, оскільки молочні жири можуть замінити на жири рослинного або тваринного походження. 

Сметана

Якщо у сметані з жирністю 15-20% стоїть ложка, то у неї могли додавати згущувачі.

Щоб перевірити «молочність» сметани, потрібно розчинити її в окропі: що більше згорнеться білку, то «молочніша» сметана.

Сир

При виборі сиру звертайте увагу на його колір та консистенцію. Сир повинен бути однорідного кольору з жовтуватим відтінком, якщо сир яскраво-жовтого кольору, то швидше за все, до складу входять барвники. Консистенція сиру має бути еластичною, сир не повинен кришитися.

Обирайте сир без Е252 – калійної селітри у складі, яка є канцерогеном.

Йогурт

Уникайте у складі йогурту позначки Е407 – стабілізатору у продуктах з фруктовим наповнювачем для придання кремової консистенції.

Купуйте йогурти з меншим вмістом Е210 – бензойної кислоти, оскільки великий вміст бензойної кислоти може свідчити про неякісне молоко з якого виготовили продукт. Надавайте перевагу йогуртам без цукру та наповнювачів.

Морозиво

Обирайте морозиво з позначкою ДСТУ4733 – без рослинних жирів, та уникайте ДСТУ4735 – з рослинними жирами.

Намагайтеся обрати морозиво без барвників або з натуральними барвниками, якими є: бетаніни, антоціани, хлорофіли, аннато.

Джерело: управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook