«Майже немає якісних молочних продуктів»: чому на полицях магазинів складно вибрати якісну «молочку»
Як обрати хороші молочні продукти
Ціни на молочні продукти в Україні зростатимуть, а ось якість буде падати.
– З «молочкою» до травня ситуація буде складною та ускладнюватися. Ціни зростатимуть, а про якість і мова йти не може – майже немає якісних молочних продуктів, – розповів голова Спілки українського селянства Іван Томич.
За його словами, головною причиною зростання цін буде критично низька кількість виробництва молока, повідомляє Голос.ua.
За 100 років ми маємо найменшу кількість поголів'я, а отже й виробництва молока. При такій сировині стає очевидним, що тенденція цін буде до зростання на 8-10%, – зауважив Томич.
Як вибрати якісний молочний продукт
Перед тим, як йти до магазину, запам’ятайте декілька правил, які поширюються на всі молочні продукти:
- уникайте сметанкових та сирних продуктів;
- не купуйте «молоковмісні продукти», оскільки в них частина молочного жиру може бути замінена рослинним;
- не купуйте знежирені молочні продукти.
Молоко
Пастеризоване молоко прогрівають за температури 70-75°C, що забезпечує збереження корисних властивостей молока та знищує шкідливі бактерії. Таке молоко потрібно зберігати у холодильнику, скисає воно через 5-10 діб.
Ультрапастеризоване молоко нагрівають до температури 150°C, завдяки цьому термін придатності молока стає більшим, але користі від нього менше. Таке молоко можна зберігати в закритій упаковці без холодильника, тому це ідеальний варіант для того, щоб брати з собою.
Будь-яке молоко складається з білків, жирів, вуглеводів, вітамінів: A, D, B1, B2, B12 та мікроелементів: кальцій, магній, калій. Якщо ви бачите на етикетці незрозумілі компоненти, то уникайте покупки такого продукту.
Масло
Справжнє масло – це вершки. Якість цього продукту не залежить від його відсотка жирності, оскільки молочні жири можуть замінити на жири рослинного або тваринного походження.
Сметана
Якщо у сметані з жирністю 15-20% стоїть ложка, то у неї могли додавати згущувачі.
Щоб перевірити «молочність» сметани, потрібно розчинити її в окропі: що більше згорнеться білку, то «молочніша» сметана.
Сир
При виборі сиру звертайте увагу на його колір та консистенцію. Сир повинен бути однорідного кольору з жовтуватим відтінком, якщо сир яскраво-жовтого кольору, то швидше за все, до складу входять барвники. Консистенція сиру має бути еластичною, сир не повинен кришитися.
Обирайте сир без Е252 – калійної селітри у складі, яка є канцерогеном.
Йогурт
Уникайте у складі йогурту позначки Е407 – стабілізатору у продуктах з фруктовим наповнювачем для придання кремової консистенції.
Купуйте йогурти з меншим вмістом Е210 – бензойної кислоти, оскільки великий вміст бензойної кислоти може свідчити про неякісне молоко з якого виготовили продукт. Надавайте перевагу йогуртам без цукру та наповнювачів.
Морозиво
Обирайте морозиво з позначкою ДСТУ4733 – без рослинних жирів, та уникайте ДСТУ4735 – з рослинними жирами.
Намагайтеся обрати морозиво без барвників або з натуральними барвниками, якими є: бетаніни, антоціани, хлорофіли, аннато.
Джерело: управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області
Радіо Трек: НОВИНИ