Крем’яну сокиру, дитяче поховання та прикраси Х-ХІ ст. знайшли археологи під Рівним

Дослідження проводили у Шпанівській громаді

Археологічні розкопки тривали неподалік села Хотин, що біля Рівного.

Археологи займалися дослідженням давньоруського городища. Під час розкопок фахівці знайшли чимало пам’яток, серед них скляні та бронзові прикраси 10-11 століть. Про це Суспільному розповів керівник археологічної експедиції Олексій Войтюк.

Археологи знайшли підвісну іконку з іменами двох святих покровителів ковальства – Козьми та Дем'яна.

– Я таких не бачив у нас на Волині, щоб були знайдені в розкопах під час досліджень. Знайшли також підвіску, лунницю і натільний хрестик.

 

Цікаво, що він заповнений скляною пастою, це свідчить про високий рівень ювеліра. 10-11 століття – ймовірно, що це потужний культурний і матеріальний злет цієї ділянки, – розповів Олексій Войтюк.

Серед знахідок є й лунниця – бронзова копія зі срібного оригіналу, яку, найімовірніше, виготовили тут, на місці. Археолог датує її 10-11 століттям. А також фрагменти давньоруських скляних браслетів, які більш характерні для Пересопниці. Втім, для такого поселення як Хотин, яке не згадувалось в літописах, за словами археолога, це унікальні речі.

Під час розкопок також знайшли залізне тесло 10-11 ст., крем’яну сокиру зі шліфованим лезом, зернову яму глибиною у 3,2 метра та ранньохристиянське дитяче поховання.

Дитина віком до 10 років, ще лишилися молочні зуби. Весь кістяк відправимо до Києва на антропологічний аналіз, щоб отримати більш вичерпну інформацію, – розповів Олексій Войтюк.

До слова, працювали археологи на замовлення Шпанівської територіальної громади, яка виділила на дослідження 49 тисяч гривень.  

Усі знахідки передадуть в колекцію Рівненського обласного краєзнавчого музею. Там їх опрацюють та презентують на звітній виставці вже наприкінці року.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook