Кінець вищої освіти? В Україні закриватимуть університети

Світовий банк готовий надати гроші на реформування й оптимізацію вищої освіти

Світовий банк заявив, що видасть Україні 200 мільйонів доларів на реформування системи вищих навчальних закладів. Експерти проведуть аудит інституту, університету або коледжу в Україні. За результатами аудиту залишать тільки ті, які підпадають під критерії «прозорості» та «ефективності».

Світовий банк рекомендував Україні скоротити кількість ВНЗ.

Адже чинна мережа вишів налічує 231 заклад, й працюють вони не ефективно. Зокрема в умовах постійного скорочення населення в країні.

Через це університети фінансово не стійкі, а якість освіти не завжди відповідає стандартам. 

За статистикою, приблизно 60% академічних вишів навчають менше ніж 5000 студентів. Також в Україні існує понад 300 державних коледжів і технікумів, у яких у середньому навчаються близько 550 студентів.

Більшість вишів і коледжів та технікумів юридично підпорядковані МОН.

На думку фахівців Світового банку, Україні потрібно надалі об'єднати пов'язані категоріями університети та оптимізувати їх географічну зону охоплення.

В освітньому середовищі думки з цього питання розділилися - одні вважають, що таке рішення допоможе системі ВНЗ, інші бояться, що в результаті в Україні абітурієнтам просто не буде вистачати місць в інститутах і університетах.

У соцмережах українці виказують невдоволення рішенням скоротити близько 25% ВНЗ, і наголошують що у такому разі їх краще реорганізувати. 

Йдеться про обласні центри, де працює одразу кілька державних вищих закладів, проте наповнюваність студентами там суттєво різниться. 

Рада директорів Світового банку уже 5 травня розгляне питання щодо надання Україні 200 млн доларів на реформування вищої освіти. МОН планує реалізувати реформу за 6 років.

За матеріалами 24 канал  osvita.ua vesti.ua

Радіо ТРЕК у ТelegramViber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook