Ґрунти Полісся аграріїв не цікавлять, бо не родючі

Аграрії вимушені обробляти ґрунти на ділянках біля міст. Через це виникають «конфлікти» з пасічниками

Найбільш родючі ґрунти на Рівненщині – світло сірі та чорноземи. Найбільше їх на території колишніх Млинівського, Дубенського Демидівського, Радивилівського, Острозького, Рівненського, Гощанського та Здолбунівського районів.

Таку інформаційну довідку оприлюднили в Рівненській обласній адміністрації.

На Поліссі поширені малородючі ґрунти бідні на поживні речовини.

30% землі на Півночі краю мають кислу реакцію і потребують вапнування, пояснили фахівці.

 - Аграрії Рівненщини здійснюють збереження родючості ґрунтів за рахунок певних заходів – оптимізації структури посівів шляхом насичення в посівах зернобобових культур. Зокрема, сої. 

 

При цьому використовуються органічні мінеральні та мікродобрива. В нас спілка пасічників страждає від цього, аграріям треба приділяти увагу екологічним речам у питанні обробки землі біля населених пунктів.

 

Крім того, у нас вапнування кислих ґрунтів здійснюють, а також удосконалення систем обробітку гнуту шляхом поверхневого мінімального комбінованого обробітку для зменшення водної та вітрової ерозії ґрунтів, - повідомив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

Додамо, нині Всесвітній день ґрунту відзначають 5 грудня. Світова спільнота, до складу якої входить близько 60 тисяч фахівців з ґрунтознавства, відповідає за генерування та поширення знань та інформування про ключову роль ґрунтів у підтримці життя і сільськогосподарського виробництва.

У червні 2013 року прийнято рішення щодо святкування Всесвітнього дня ґрунтів 5 грудня для підвищення обізнаності про важливість ґрунтів для продовольчої безпеки та функціонування екосистем.

Сьогодні найбільший вплив на природне середовище має антропогенна діяльність, яка може спричинити зміни властивостей ґрунтів.

В Україні земля (ґрунт) визначена як основне національне багатство, що перебуває під особливою охороною держави. Проте стан ґрунтів свідчить про необхідність удосконалення державної системи охорони ґрунтів.

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook