Декомунізувати вул. Островського прагнуть полум'яні патріоти м. Рівне (ФОТО)

До речі, ви знали, що Островський народився на Рівненщині?

Відомий за радянських часів письменник Микола Островський помер у 1936 р. в Москві. Йому було 32.

12 років до того він важко хворів і пішов з життя – геть знерухомленим сліпцем.

Однак, народився цей непересічний чоловік на Рівненщині.

Як пише Вікіпедія:

Микола Островський народився у селі Вілія Острозького повіту Волинської губернії (нині Острозький район Рівненської області). Значну частину свого життя прожив в Україні (у своєму рідному селі, потім у містах ШепетівкаКиївБерездівському районіІзяславі).


Існує два Островських: Реальний і... Конкін

Реальний М. Островський з 20-ти років, фактично, був уже інвалідом – мав надзвичайно жорстоку форму поліартриту.

Ніде не воював, нічого поганого нікому не зробив, бо як слушно підкреслює «Радіо Свобода», коли закінчилася громадянська війна (у 1920-му), Островському, який народився у 1904-му, було лише ... 16 років.

Проте нам він відомий радше в образі хворобливого та харизматичного красеня  (у виконанні Конкіна) створеного видатним актором в однойменному серіалі на кіностудії ім. Довженка.

Той серіал як і книжка розказує про героїчне будівництво вузькоколійки, яка начебто мала врятувати Київ, який, начебто, гостро потерпав у той період... без дров.

Історики доводять, що все це вигадка, але книга написана фактично сліпим інвалідом з Рівненщини стала дуже популярною за СРСР, а Конкін в образі Островського закохав у себе, напевно, кілька десятків мільйонів мешканок СРСР, серед яких із високою вірогідністю була й дівчина зі щирим українським прізвищем Ніцой, і не побоїмося того слова – комуністка Фаріон.

Нині ж у Рівному виникла гостра потреба позбутися вулиці Миколи Островського під тим гідним приводом, що він був теж – комуніст.  Ну, але не таким як Фаріон чи Ющенко. Ні, значно раніше..

Як повідомляється на сайті Міської Ради:

Микола Островський (1904-1936) – радянський військовий та партійний діяч, учасник встановлення радянської влади в Україні та боротьби з повстанським Рухом, служив у бригаді І.Котовського, 1-ій кінній армії, частинах особливого призначення Червоної армії, співробітник Ізяславської ЧК (1921), секретар райкому комсомолу в Берездові та Ізяславі, секретар окружного комсомолу в Шепетівці (1924), бригадний комісар Політуправління Червоної Армії (1936).

До речі,  остання відзнака («комбриг») була для Островського практично посмертною. Точніше, він символічно отримав її, перебуваючи вже на смертному одрі. Але…

Як може людина з таким послужним списком бути представленою на мапі міста, де періодично живуть патріоти такого високого ґатунку, як не побоїмося цього слова – Соломія Бобровська?

 

Ніяк не може.

ПРО УКРАЇНСЬКІСТЬ ОСТРОВСЬКОГО

Між тим, як виявляється, деякі дослідники не виключають, що Микола Островський не лише народився й провів дитинство неподалік Рівного, але й написав перший (чорновий варіант) своєї знаменитої книги про вузькоколійку саме – українською

Як стверджує Вікіпедія

Островський у 1930 р. розпочав працювати над книгою «Як гартувалася криця» з певними автобіографічними мотивами, текст якої записував за допомогою трафарету для сліпих або диктував.

 

Першу частину цього роману було надруковано в журналі «Молода гвардія» у 1932 р.; друга частина оприлюднена в тому ж журналі у 1934 р.

В одній із публікацій зібраних на сайті м. Шепетівка читаємо:

Існує версія, що перший варіант «Як гартувалася сталь» було написано українською. Ось що згадував Юрій Смолич:

–​ Тепер усе це закреслено й забуто – як не було. «Як гартувалася сталь» в першій чернетці писано (коли Микола ще жив у Харкові) українською мовою.

Так чи інакше, але ім’я Миколи  Островського вже от-от має зникнути з мапи м. Рівне.

Замість вулиці його імені, в Рівному доречно з'явиться вулиця Покровська.

Очікується, що відповідне рішення незабаром ухвалять депутати.

Ну, і правильно

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook