Чилі кон карне, чахохбілі, верещака та суп Авголемоно: В Україні представили нове шкільне харчування

Збалансована, смачна й гарантовано безпечна їжа

Напередодні в Україні презентували реформовану систему шкільного харчування та представили оновлене меню для шкільних їдалень.

Презентацію провели у столичній школі №209 за участі Першої леді України Олени Зеленської, Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, заступника Міністра економіки Сергія Глущенка, Голови Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислави Магалецької та шеф-кухаря, ідеолога проєкту зі зміни культури харчування CultFood Євгена Клопотенка.

- Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. 

 

Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл.

 

Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я, – зазначила Олена Зеленська.

Меню включає 160 страв та розраховано на 4 тижні. Дітей знайомитимуть, як з традиційними українськими стравами, так і стравами різних кухонь світу. 

Окремо представлені також безглютенові позиції, які для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами на підставі медичної довідки.

- Перше за все хочу сказати, що культура харчування формується з дитинства, тому дуже важливо, щоб і в родині знайшовся час та бажання привити дитині звичку здорового харчування. 

 

Відповідно до нововведень обмежено кількість солі та цукру, жирів в харчових продуктах, що можуть пропонуватись дітям, а також заборонено використання ковбасних виробів, сосисок, рибних консервів. 

 

Натомість у шкільному меню має бути більше м'яса, молочних продуктів і фруктів, - сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Меню яке для шкіл склав Євген Клопотенко – можна ознайомитися тут. Зауважимо що страви справді дуже різноманітні, крім того, різняться по сезону. Тобто окремі пропозиції для харчування взимку й восени. 

Ось приклад зимових обідів на один тиждень:

 Понеділок

  •         Борщ з картоплею
  •         Сметана
  •         Чахохбілі з куркою
  •         Каша пшенична (розсипчаста)
  •         Хліб житній
  •         Банани свіжі

Вівторок

  •         Салат з капустою та морквою 
  •         Картопляний крем-суп
  •         Чилі кон карне (квасоля з яловичим м'ясом)
  •         Хліб цілозерновий
  •         Компот зі свіжих (заморожених) ягід, м'ятою та родзинками
  •         Яблука свіжі

        

  Середа

  •         Салат з яйцем, сиром та куркумою
  •         Суп білий з галушками
  •         Верещака з яловичини
  •         Гречана каша (розсипчаста) з чебрецем
  •         Хліб житній
  •         Яблука свіжі

Четвер

  •         Вінегрет
  •         Суп Авголемоно
  •         Ліниві голубці з яловичиною
  •         Сік
  •         Хліб цілозерновий
  •         Апельсини свіжі

П'ятниця

  •         Салат з квашеними огірками та свіжою капустою
  •         Сочевичний суп-пюре
  •         Риба тушкована з овочами та томатним соусом
  •         Рис (розсипчастий) з кмином
  •         Хліб житній
  •         Банани свіжі

А ось приклад осінніх обідів на тиждень:

Понеділок

  •         Салат з капусти, огірків та кропу
  •         Борщ з картоплею
  •         Сметана
  •         Запечене філе курки з орегано
  •         Рис (розсипчастий) з орегано
  •         Хліб житній
  •         Банани свіжі

   Вівторок

  •         Сочевичний суп-пюре
  •         Рибні нагетси
  •         Соус «Кетчуп»
  •         Овочеве соте
  •         Чай з мелісою
  •         Хліб цілозерновий
  •         Яблука або груші свіжі

  Середа

  •         Салат з яйцем,  сиром та куркумою
  •         Полтавський борщ зі сливовим варенням
  •         Сметана
  •         Китайська печеня зі свининою
  •         Хліб житній
  •         Апельсини або яблука свіжі

  Четвер

  •         Салат з капусти, яблуком та селерою
  •         Суп гороховий
  •         Болоньєзе з яловичини
  •         Гречана каша (розсипчаста) з чебрецем
  •         Хліб цілозерновий
  •         Банани свіжі

  П'ятниця

  •         Салат зі свіжих томатів
  •         Капусняк з гарбузом
  •         Плов з булгура та свининою 
  •         Сік
  •         Хліб житній
  •         Яблука або сливи свіжі

 

Словом, є що перейняти навіть для приготування страв для дітей вдома. Якщо решта шкіл Україні справді втілить ці напрацювання Євгена Клопотенка у життя, то цілком реально вирости покоління українців зі здоровими харчовими звичками, зауважують учасники заходу.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook