Басів Кут та Устю хочуть очистити із залученням найкращих світових практик

У мерії вивчають американський досвід очищення водойм

Проблеми із забрудненням найбільшої водойми обласного центру – Басового Кута і річки Устя почали виникати вже давно. Періодичний мор риби в озері та по річищі річки Устя, стихійні скиди нечистот - це далеко не повний перелік причин, які накопичувалися роками, і врешті призвели до того, що за останні два роки водойма перетворилася на розсадник всіляких «паличок» та «бактерій». Не дивно, що за рішенням епідеміологів водойма стала не придатна для купання.

Знають про це всі – і міські депутати, і чиновники, які вже не один рік розробляють різноманітні проєкти та плани порятунку водойми, повідомляють у Рівнераді.

 

 - Знають про це і самі мешканці, які свого часу в береговій зоні збудували маєтки, а потім роками нишком, через приховані труби зливають нечистоти в озеро. Втім, як це не дивно звучить, стихійний злив нечистот в Басів Кут не є визначальним чинником, який міг би призвести озеро до такого стану.

 

Насправді проблема значно глибша. На думку фахівців Національного університету водного господарства і природокористування, які вже не перший рік займаються вивченням проблеми, екологічний стан Басового Кута насамперед пов’язаний із нормальним функціонуванням річки Устя. Загалом же, розв'язання проблеми забруднення Басового Кута потребує комплексного підходу – починаючи від річки Устя, де вона впадає в озеро і далі по стоку в річку Горинь.

 

Такий проєкт на замовлення міської ради розробили фахівці Національного університету водного господарства і природокористування. Я підіймаю це питання і на всіх зустрічах міжнародного рівня - як для залучення найкращих технологій, так і для фінансування на ці роботи.

 

 

В рамках нашої співпраці з Американсько-Українською діловою радою (US-Ukraine Business Council) я запрошував до міста одну із провідних західних компаній для вивчення їхнього досвіду.

 

Міжнародна компанія «ТенКате» (ТеnСate) є лідером в галузі геосинтетичних матеріалів і технологій для широкого спектра інфраструктурних проєктів, включаючи інфраструктуру водних, екооб’єктів. Зокрема, такі технології можуть бути застосовані й для проведення очисних споруд на водоймах Рівного (Басів Кут та Устя), - повідомив міський голова Олександр Третяк.

Міський голова нагадав, що навколо річки Устя комунальники систематично проводять доброустрій прибережної зони коштом місцевого бюджету.

Втім для того, щоб очистити саму річку необхідні великі кошти. Тож зараз місто активно шукає інвестора. А от для того, щоб залучати гранти чи реалізувати інвестиційні проєкти в місті хочуть створити комунальне підприємство «Плесо».

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook