Басів Кут та Устю хочуть очистити із залученням найкращих світових практик

У мерії вивчають американський досвід очищення водойм

Фото з мережі
Фото з мережі

Проблеми із забрудненням найбільшої водойми обласного центру – Басового Кута і річки Устя почали виникати вже давно. Періодичний мор риби в озері та по річищі річки Устя, стихійні скиди нечистот - це далеко не повний перелік причин, які накопичувалися роками, і врешті призвели до того, що за останні два роки водойма перетворилася на розсадник всіляких «паличок» та «бактерій». Не дивно, що за рішенням епідеміологів водойма стала не придатна для купання.

Фото з сайту charivne.info.
Фото з сайту charivne.info.

Знають про це всі – і міські депутати, і чиновники, які вже не один рік розробляють різноманітні проєкти та плани порятунку водойми, повідомляють у Рівнераді.

 

 - Знають про це і самі мешканці, які свого часу в береговій зоні збудували маєтки, а потім роками нишком, через приховані труби зливають нечистоти в озеро. Втім, як це не дивно звучить, стихійний злив нечистот в Басів Кут не є визначальним чинником, який міг би призвести озеро до такого стану.

 

Насправді проблема значно глибша. На думку фахівців Національного університету водного господарства і природокористування, які вже не перший рік займаються вивченням проблеми, екологічний стан Басового Кута насамперед пов’язаний із нормальним функціонуванням річки Устя. Загалом же, розв'язання проблеми забруднення Басового Кута потребує комплексного підходу – починаючи від річки Устя, де вона впадає в озеро і далі по стоку в річку Горинь.

 

Такий проєкт на замовлення міської ради розробили фахівці Національного університету водного господарства і природокористування. Я підіймаю це питання і на всіх зустрічах міжнародного рівня - як для залучення найкращих технологій, так і для фінансування на ці роботи.

 

Фото з офіційної сторінки Олександра Третяка у Фейсбуці.
Фото з офіційної сторінки Олександра Третяка у Фейсбуці.

 

В рамках нашої співпраці з Американсько-Українською діловою радою (US-Ukraine Business Council) я запрошував до міста одну із провідних західних компаній для вивчення їхнього досвіду.

 

Міжнародна компанія «ТенКате» (ТеnСate) є лідером в галузі геосинтетичних матеріалів і технологій для широкого спектра інфраструктурних проєктів, включаючи інфраструктуру водних, екооб’єктів. Зокрема, такі технології можуть бути застосовані й для проведення очисних споруд на водоймах Рівного (Басів Кут та Устя), - повідомив міський голова Олександр Третяк.

Міський голова нагадав, що навколо річки Устя комунальники систематично проводять доброустрій прибережної зони коштом місцевого бюджету.

Олександр Третяк. Фото з його офіційної сторінки у Фейсбуці.
Олександр Третяк. Фото з його офіційної сторінки у Фейсбуці.

Втім для того, щоб очистити саму річку необхідні великі кошти. Тож зараз місто активно шукає інвестора. А от для того, щоб залучати гранти чи реалізувати інвестиційні проєкти в місті хочуть створити комунальне підприємство «Плесо».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень