Аномальна спека та врожай: Відомо, як зміниться погода до 2040 року  

Глобальне потепління матиме двоякі наслідки

Останніми роками у світі почала різко підвищуватися температура повітря. Зміни відбуваються і в Україні.

Очільниця лабораторії прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Світлана Краковська розповіла, що довгий час українці не відчували кліматичні зміни.

Україна перебуває в дуже комфортних кліматичних умовах. Мабуть, ми відчули на собі зміну клімату одними з останніх на континенті, тому й почали адаптовуватися із запізненням, – зауважила Світлана Краковська.

Крім рекордних температур, які щомісяця фіксують в багатьох областях, в Україні почастішали бурі, смерчі, повені та засухи, які завдають чималих збитків економіці. На жаль, з часом ці явища будуть лише посилюватися.

Очікується, що до 2040 року середньорічна температура повітря в Україні зросте на 1 градус, а до кінця століття – на 2-4 градуси залежно від обсягів викидів парникових газів. Це означає, що літо ставатиме все спекотнішим.

Варто зауважити, що зростання середньорічної температури означає не лише посилення літньої спеки, а й пом'якшення зими. Кількість морозних днів зменшиться, а мінімальна температура буде вищою, ніж зараз. Опадів узимку стане суттєво менше.

До 2040 року на Миколаївщині випадатиме снігу на 3,4-12,9 мм менше, у західних областях – на 7,8-45,2 мм, а до кінця століття на Заході – на 20 см.

Для України глобальне потепління матиме двоякі наслідки. З одного боку, тепліша погода в перспективі може підвищити ефективність українських земель. Вегетаційний період (з температурами повітря +5 градусів і вище) до 2040 року подовжиться на 10-12 днів, а до кінця століття – на три місяці. У перспективі це дозволить збирати кілька врожаїв за сезон.

З іншого боку, цьому можуть завадити посухи та аномальна спека. Ці ж причини можуть стимулювати агрокомпанії згортати діяльність на певних територіях.

Джерело: Економічна правда

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook