Аномальна спека та врожай: Відомо, як зміниться погода до 2040 року  

Глобальне потепління матиме двоякі наслідки

Фото - depositphotos
Фото - depositphotos

Останніми роками у світі почала різко підвищуватися температура повітря. Зміни відбуваються і в Україні.

Очільниця лабораторії прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Світлана Краковська розповіла, що довгий час українці не відчували кліматичні зміни.

Україна перебуває в дуже комфортних кліматичних умовах. Мабуть, ми відчули на собі зміну клімату одними з останніх на континенті, тому й почали адаптовуватися із запізненням, – зауважила Світлана Краковська.

Крім рекордних температур, які щомісяця фіксують в багатьох областях, в Україні почастішали бурі, смерчі, повені та засухи, які завдають чималих збитків економіці. На жаль, з часом ці явища будуть лише посилюватися.

Очікується, що до 2040 року середньорічна температура повітря в Україні зросте на 1 градус, а до кінця століття – на 2-4 градуси залежно від обсягів викидів парникових газів. Це означає, що літо ставатиме все спекотнішим.

Варто зауважити, що зростання середньорічної температури означає не лише посилення літньої спеки, а й пом'якшення зими. Кількість морозних днів зменшиться, а мінімальна температура буде вищою, ніж зараз. Опадів узимку стане суттєво менше.

До 2040 року на Миколаївщині випадатиме снігу на 3,4-12,9 мм менше, у західних областях – на 7,8-45,2 мм, а до кінця століття на Заході – на 20 см.

Для України глобальне потепління матиме двоякі наслідки. З одного боку, тепліша погода в перспективі може підвищити ефективність українських земель. Вегетаційний період (з температурами повітря +5 градусів і вище) до 2040 року подовжиться на 10-12 днів, а до кінця століття – на три місяці. У перспективі це дозволить збирати кілька врожаїв за сезон.

З іншого боку, цьому можуть завадити посухи та аномальна спека. Ці ж причини можуть стимулювати агрокомпанії згортати діяльність на певних територіях.

Джерело: Економічна правда

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень