5 фільмів про війну на Донбасі пропонують до перегляду глядачам (ФОТО)

Із 6 по 10 липня о 22:10 їх демонструватиме телеканал UA: Культура

За повідомленням АрміяInform, це п’ять історій про важливі воєнні операції літа 2014 року, а також наслідки війни, долі воїнів і мешканців прикордонних територій.

«Слов’янськ. Незабуте»

Визволення від російських окупантів Слов’янська й Краматорська тривало з квітня по липень 2014-го. За цей час загинули десятки українських військових і мирних жителів, зруйновано інфраструктуру, транспортні зв’язки й інші комунікації.

Що відбувається у звільнених містах, і що думають та відчувають його мешканці тепер, дивіться в документальній стрічці журналістки й режисерки-документалістки Суспільного Сніжани Потапчук.

«Війна: історії початку»

Це історії учасників бойових дій: медиків, волонтерів та ветеранів, які несподівано знайшли кохання на війні. Новостворені родини розповідають, як познайомилися й підтримували одне одного у важкий час.

 Весілля в окопі та медовий місяць на передовій — такі реалії воєнного життя. Але випробування, яких довелося зазнати цим людям, тільки зміцнили їхні стосунки. І війна не стала завадою цим почуттям.

«Аеропорт. Неповернення»

Документальний фільм, що наповнений реальною відеохронікою, знятою під час оборони Донецького аеропорту та розповідями військових, які його захищали, – від самого початку й упродовж усіх днів жорсткого протистояння.

Розмову з українськими кіборгами, які витримали всі двісті сорок два дні запеклого протистояння, веде український журналіст Андрій Куликов.

«Війна на нульовому кілометрі»

Це історії прикордонників, які в травні-вересні 2014 року героїчно захищали територіальну цілісність нашої держави. Вони першими зустріли агресора.

Зокрема, в районі пунктів пропуску «Ізварине» й «Довжанський» прикордонники та військові ЗСУ опинилися у ворожому оточенні й двадцять один день тримали оборону. Хто ці герої та якою ціною стримували ворога ‒ дізнавайтеся у стрічці.

«Перехрестя Балу»

Розповідь про воїнів прикордонного блокпоста на Дебальцівському напрямку. Цей ключовий транспортний вузол Донбасу назвали на спомин про першого командира, капітана Ільгара Багірова з позивним «Балу».

Під час розвідки в тилу, щоб не здатися в полон, капітан підірвав себе разом із ворогом. А пізніше, після двотижневої оборони блокпоста, на перехресті Балу загинув старший лейтенант прикордонного відомства В’ячеслав Семенов.

Бойові побратими розповідають про загиблих героїв і про те, що довелося пережити під час оборони стратегічно важливого прикордоння.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook