3 предмети в домі, які відлякують нечисту силу: народні прикмети

Прикмети наших пращурів

Віники

Наші предки вірили, що віник і мітла мають сильну енергетичну силу та здатні захистити дім від негативу. Віник ставили перед вхідними дверима ручкою донизу, або обходили з ним будинок, розмахуючи та промовляючи захисні слова, щоб прогнати біду.

Віник біля колиски захищав дитину, а в саду чи городі - від комах і гризунів. Його встромляли в землю на городі, щоб уберегти врожай від шкідників.

Вірили, що весь негатив або пристріт мали перейти на віник. А якщо приходив небажаний гість, йому «замітали слід» віником, щоб більше не повертався.

Глиняний посуд

Глиняний глечик - один із найдавніших оберегів. Його наділяли майже людськими якостями: він нагадує голову, має носик, шийку та ручку. Горщик, як і людина, мав своє «народження» - коли його виготовляли, і «смерть» – коли його розбивали.

У минулому горщики розрізняли за «статтю» на основі звуку, який вони видавали. Вважалося, що в «жіночих» горщиках їжа виходила смачнішою. Через це рекомендували простукувати глиняний посуд, щоб перевірити його якість.

Горщики часто використовували як обереги. Відомі опудала на городах з горщиками замість голови не тільки відлякували птахів, але й захищали від злих сил і пристріту.

Трави

Здавна в Україні трави вважалися сильними оберегами. Освячені гілочки верби ставили у кути будинків, щоб захистити оселю від злих сил і нещасть.

Ялівець також був потужним оберегом. Його гілки розміщували у кутах приміщення для захисту від негативної енергії та заздрощів. Вірили, що ялівець створює бар’єр, який оберігає дім.

Джерело

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook