Приховують текст, порушують Конституцію і не питають у народу, - депутати Рівнеради про «Формулу»

Штайнмаєра

У Рівнераді на «формулу Штайнмаєра» відреагували здебільшого негативно. Так, очільник «ББП Солідарність» у міськраді Богдан Гапяк говорить, що нині у фракції обговорюють процес схвалення формули.

Можливо дійде мова й до звернення:

Я ставлюся до цього настільки негативно, що зараз переживаю чи залишиться наша держава в такому вигляді, в якому вона мала бути. Це схоже на здачу, тиху повзучу здачу національних інтересів.

Ще день - два подивимося куди воно рухається, щоб не робити поспішних висновків. Я думаю, що від фракції ми робитимемо якусь офіційну заяву, аби не стояти остронь, адже може бути пізно.

Голова найбільшої фракції у Рівнераді - «Батьківщини» Галина Кульчинська вважає, що точний зміст «Формули» треба пояснити громадянам і запитати думку у них. Адже це надзвичайно важливе державне питання:

Насамперед, я думаю, як і більшість українців, ми усі не до кінця розуміємо, що таке «формула Штанмаєра», що таке 1,2,3 і яка її конкретна реалізація.

А якщо ви мене запитаєте щодо ставлення, то моє ставлення наступне: по надзвичайно важливих  для забезпечення життєдіяльності держави питаннях, таких як продаж землі, і таких  як миру в державі і умови для цього миру – треба питати в людей, треба проводити референдум. Обов’язково. І людей запитувати. Показувати їм ситуацію і запитувати. Звідки ми знаємо, а може абсолютна більшість не хоче бачити в складі України ЛНР і ДНР.

Очікують на повний текст «формули Штайнмаєра» депутати міськради Рівного від Радикальної партії. Голова фракції Роман Стасюк каже, що влада спершу має опублівати повний зміст такого важливого рішення перед народом:

Я рахую, що ніхто його не бачив цього тексту, і що там написано, я не знаю. Буде текст, будемо казати свою позицію. А те, що вони кричать і нічого не показують, що саме підписали – це вже неправильно.

Чому ховають від людей, що вони там підписують дуже важливі рішення. Хай документ викидають для загального доступу, тоді вже будемо щось робити.

А щодо основого пункту – надання особливого статусу Донбасу, це лише негатив, чи, на вашу думку, є різні можливі версії надання автономії?

У нас унітарна держава Україна за Конституцією. Конституція не повинна змінюватися під якусь одну особу чи під подію.

Передісторія:

Нагадаємо, що про схвалення формули Штайнмаєра українські журналісти дізналися з російських ЗМІ 1 жовтня. Через півтори години після підписання президент Володимир Зеленський скликав брифінг і підтвердив, що документ схвалила українська сторона.

Текст формули узгодили в редакції, яку голова МЗС України Вадим Пристайко опублікував ще у вересні. Згідно з текстом, закон про особливий статус Донбасу вступає в силу о 20:00 в день місцевих виборів в Україні.

Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місією БДІПЛ ОБСЄ по спостереженню за виборами, на основі усталеної практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність у цілому дочасних місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству і в якому міститься відповідь на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ", - йдеться у тексті.

У той же час у тексті, під яким поставили підписи напередодні представники України, Росії та квазіреспублік, не було жодного слова про кордон, а також про наявність чи відсутність збройних формувань.

У середу, 2 жовтня, президента Володимира Зеленського запросили до трибуни Верховної Ради доповісти про формулу Штайнмаєра депутатам. Однак гарант відповів, що вже усе сказав напередодні на брифінгу.

Там він пояснив, що парламент готуватиме новий законопроєкт, куди включать й саму "Формулу". Законопроєкт прийде на зміну нинішньому закону «Про особливий статус Донбасу».

Націоналістичні рухи нині скликають мітинги у Києві та інших містах проти капітуляції України перед Росією. У Рівному перед ОДА також запланований мітинг проти капітуляції.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень