«Біле сонце пустелі у Рівному». Кіно і туркмени (6 ФОТО)

Чи будуть ще бійки в НУВГП?

У Рівному, в одному із гуртожитків НУВГП у квітні сталася бійка: кілька туркменів побили українців.

В принципі, не така вже велика справа – бійки між молодими хлопцями, але якщо подивитися матеріали, то виглядає, що ми маємо у нас в Рівному певну проблему саме зі студентами із Туркменістану.

Загалом у НУВГП навчається близько 200 студентів-іноземців. Є й африканці, з якими проблем начебто ні в кого не виникає. Студентів із Туркменістану найбільше: близько 40. І от з ними не все так добре.

Подивіться відео. Зверніть увагу на наших хлопців. Що підкаже вам інтуїція – чи говорять вони правду?

Отже, Максим Тушич  із Дубровиці – студент другого курсу НУВГП за  спеціальностю "архітектура". Хлопцю 20 років. Його батько Сергій Тушич каже:

- Старший наш син — вчитель музики і організатор музичного гурту. Молодший – змалку привчений до дисципліни, не терпить бардаку і брехні. Усі в Дубровиці дивуються, як наш спокійний Максим міг стати учасником бійки. Бо знають нас, як нормальну порядну родину.

Події цього фільму відбуваються на території сучасного Туркменістану

Сам Максим розповідає, що конфлікти із третьокурсниками-туркменами виникали у нього й раніше.

Торік якось я  був в гостях у дівчини-українки. Потім, коли я вже виходив, у кімнату заглянули туркмени.  А через якийсь час дівчина у сльозах забігла до мене у кімнату.

 

Сказала, що туркмени хотіли її згвалтувати.

 

Бійка розпочалася тому, що дівчина залишилася у нашій кімнаті, а туркменам не сподобалося, що я став на її захист. Тоді ще постраждав випадковий свідок бійки - старший за мене на рік студент Роман Нечипорук.

Його вдарили так, що він впав зі сходів і потім лежав у лікарні зі струсом мозку. Чи порушували тоді кримінальну справу через це — не знаю. Але туркменів і до цього й після цього частенько бачили у гуртожитку п'яними.

Цього ж разу, в середині квітня, за інформацією відділу комунікацїі головного управління поліції Рівненщини,

туркменам, які повернулися звідкись під ранок у гуртожиток напідпитку, не сподобалося  те, що Максим зробив їм зауваження з приводу того, що вони занадто гучно слухали музику. Ось вони й пустили у хід кулаки.

Як згадує Максим

Я вийшов і спокійно зробив одному з них зауваження. Сказав, щоб виключив музику, бо люди сплять. Він нічого не сказав, але побіг і покликав своїх, які вже на мене й напали.

Максим Тушич каже, що іноземців, які напали на нього, було п'ятеро. А йому на підмогу прийшло ще двоє українців. Усі троє отримали травми. Втім, якщо захисники Максима відбулися саднами та синцями, то у нього самого була скальпована рана голови, яку довелося медикам зашивати.

Максим тепер матиме шрам на все життя

Через це хлопець кілька днів провів у лікарні і після цього ще перебував два тижні на лікарняному. Жоден з туркменів після бійки до медиків за допомогою не звертався. 

Поспілкуватися з ними, щоб почути їхню версію подій, не вдалося. В університеті контактів туркменів не дають. Їх оперативно виселили з гуртожитку, але не всіх.

Не всіх, хто брав участь у бійці. Деякі потім сказали, що там не були, але всі знають, що вони брали у тому участь.

 

Цікаво, що за нашими даними до туркменів, яких виселили з гуртожитку, приїжджав посол Туркменістану і забрав їх до Києва.

Там їх готують до депортації.

Тобто, якщо мислити логічно: туркменських студентів виселили, а тепер ще й готують до депортації, то виходить, що ніхто – ні керівництво НУВГП, ні посольство Туркменістану

не сумніваються у провині туркменів, які зчинили бійку.

Ми намагалися переговорити на цю тему з керівництвом НУВГП, однак,  нас усі скеровували до проректора Олега Лагоднюка, який нині є у відпустці, і без якого ніхто нічого коментувати нам не наважувався.

Олег Лагоднюк, якого не можуть знайти, та Олег Тягнибок, який - зліва

А тут, окрім усього іншого, цікаво з’ясувати – скільки платять за навчання туркмени? Хто за них платить?  

Чи може бути, наприклад, що, знаючи – скільки за них заплачено, туркменські студенти починають відчувати певну безкарність?

Але чому тоді такого не відбувається з африканцями, приміром, з якими усі студенти кажуть, що мають дуже гарні стосунки?

Тим часом Максим Тушич уже пройшов судово-медичну експертизу, яка має встановити ступінь важкості ушкоджень і чекає на її результати.

Батько потерпілого розповів, що іноземці уже просили пробачити їх, навіть пропонували гроші. Але Сергій Тушич не збирається їх пробачати. Каже, що добиватиметься справедливого законного покарання:

- Не хочу, щоб від кулаків туркменів страждали інші діти.

Далі буде...

Богдана ЛЯЩУК та М. Кульчинський

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень