Святкова кухня: рецепт традиційного східного плову у Рівному (ФОТО, ВІДЕО)

На травневі вихідні кореспондент Радіо Трек радить приготувати плов і ділиться рецептом

Легенда каже, що скільки на світі існує мусульманських міст, стільки і рецептів плову. Плов - одна з найдревніших страв всього світу, перші згадки про яку з’явилися приблизно у II-III ст. до н. е., якраз коли почали обробляти рис на Близькому Сході. Плов готується із продуктів, що довго не псуються, може зберігати воду в організмі під час довгих пустельних походів, а також смачний і надзвичайно поживний.

Саме завдяки своїм властивостям страва така популярна в східних країнах, та головне – це смак та запах. На сході завжди так - все, що смачно пахне, можна їсти, вірити потрібно тільки нюху, а не очам. Адже в традиційних рецептах зазвичай найсмачніший плов готується у старих казанах, які ніколи не миють зовні - жир попередніх страв сочиться, ледь попавши на вогонь, і спалахує, наповнюючи страву духом.

Такий варіант навряд чи підійде європейським людям, саме тому наш плов буде адаптований до української кухні.

Інгредієнти та ціна:

Рис – 800 г, 18 грн.

Цибуля – 1кг, 10 грн.

Морква – 1кг, 12 грн.

М'ясо – 1кг, 67 грн.

Олія – 250 г, 6 грн.

Приправа – 4.5 грн.

Часник – 1 головка, 2 грн.

Родзинки – 100 г, 5.5 грн.

Газ – 1 год., 2 грн.

Світло – 1 год., 0.58 грн.

На газ ставимо казанок і виливаємо олію. Після того, як вона закипить, кладемо нарізану цибулю. Готуємо до тих пір, доки вона не покриється золотистою скоринкою. Викладаємо м'ясо і вигортаємо на нього цибулю, готуватись повинно до тих пір, доки олія знову не стане прозорою. Додаємо моркву, м'ясо вигортаємо наверх, а моркву вниз.

Через 6-7 хв., коли морква обсмажиться, додаємо добре промитий рис і розподіляємо його рівномірно по всій поверхні. Заливаємо окропом на 3 сантиметри. Після того, як рис злегка розбухне, додаємо приправу та родзинки.

Розподіляємо зверху родзинки з приправою і додаємо нечищений часник - саме в такому вигляді він дасть страві правильний аромат. Готуємо до повної готовності, та в самому кінці перемішуємо.

Процес готування плову на відео:

Як сказав Великий Хааддін:

Холодний плов – паскудний плов,

Проте не слід його ганити.

Можливо завтра, від худості казан

Твій може і прогнити.

Кожна східна казка вчить цінувати, що маєш, адже тоді і совість чиста, і життя щасливе. Бажаємо вам, щоб плов завжди був гарячим, серце чистим, а казан міцним та відкритим, хоч для тисячі гостей. Усім смачного настрою!

 

Автор: В. Восьмечудо.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень