На дуель не викликали, - головні підсумки сесії облради

Чергове засідання проходило в’яло, хоча могло вилитися і в дуель, і в ухвалення резонансного рішення

Надія на щось цікаве зажевріла, коли депутати почали сперечатися з головуючим щодо проекту рішення про легалізацію видобутку бурштину.

Олег Хомич подав проект рішення про створння комунального підприємства, яке б видобувало бурштин. Депутати за проект проголосували, але тут Хомич заявив, що його проект – підмінили і що голова обласної ради Михайло Кириллов зловмисно не надав йому слова перед голосуванням і що таким чином відбулася фальсифікація.

Михайло Кириллов на емоціях відповів Хомичу: «Якби ми жили у давніші часи, я б викликав вас на дуель». Треба думати, саме через це на двобій Хомича і не викликав, але заявив, що пан Олег не просив дати йому слово для виступу і, можливо, свідомо не прийшов на президію, де вносили правки у проект. Зазначимо, що президія вирішила відкласти створення підприємства допоки Верховна Рада не проголосує за закон про легалізацію бурштинодобування.

Керівник БПП Сергій Штурхецький теж обурився, але з іншої причини. Він був незадоволений через те, що депутатів не повідомили про зміну проекту, а відомий своїми різкими заявами Віктор Кривун рішуче зауважив голові облради, що оцінювати депутатів, які виступають, він не має права.

Однак словесна перепалка завершилася нічим: за рішення так і не переголосовували.

Іншим цікавим моментом могло стати звернення фракції «Батьківщини». Вона запропонувала обласній раді ухвалити рішення, яке б зобов’язало Державну фіскальну службу в Рівненській області провести перевірку собівартості послуг «Теплоенерго». Мотивувалася така пропозиція тим, що собівартість, яку «Теплоенерго» закладає в тариф, цілком може бути завищеною. І ніхто, окрім податкової, встановити, наскільки чесними є обрахунки власних витрат з боку тепловиків, не може.

Представники інших фракцій, здебільшого, підтримати пропозицію «Батьківщини» не захотіли й не дали своїх голосів, аби не турбувати ні фіскальні органи, ні «Теплоенерго».

Також депутати Рівненської облради поділили 33 мільйони. Саме таким було перевиконання, завдяки якому фахівці змогли владнати безліч питань. Відтак Рівненський театр отримає авто для гастролей, а для обласної організації інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату виділять кошти на спеціальну машину з підйомником. Ще два мільйони підуть на покращення харчування у будинках-інтернатах області. Не обділили коштами народні обранці медичні заклади та родин загиблих героїв антитерористичної операції, каже директор департаменту фінансів Рівненської ОДА, Лідія Біляк:

– Кошти перевиконання спрямовані на додаткові соціальні видатки, які фінансуються з обласного бюджету. Зокрема, на виділення матеріальних допомог сім’ям загиблих учасників АТО. Кожна сім’я одержить суму допомоги – вона складатиме 40 тисяч на одну сім’ю. По 10 тисяч гривень виділяється на встановлення надгробних пам’ятників загиблим учасникам АТО.

Між тим, на сесії облради питання про перерозподіл бюджетних коштів не обійшлось без палкої дискусії. Депутат обласної ради Галина Кульчинська вкотре закликала колег підтримати її пропозицію забрати в чиновників можливість самотужки розподіляти кошти обласного бюджету в міжсесійний період. За словами Кульчинської, неправильно, що мільйони бюджету розвитку ділить ОДА і затверджує лише бюджетна комісія обласної ради:

– Нехай люди подивляться закон України про місцеве самоврядування. Там вказано дуже чітко: розподіл бюджетних коштів відноситься виключно до компетенції сесії. Що відбувається. Сьогодні депутатів 80, з різних територіальних громад, а погоджувати це має 10 чоловік, які входять в бюджетну комісію. Хто про це знає, з 70-ти депутатів, що там напогоджувала бюджетна комісія.

Також депутатка зазначила, що це порушує законодавство. Втім, народні обранці її пропозиції здебільшого не підтримали. Крім того, Михайло Кириллов заявив, що контролю над бюджетом в ради достатньо:

– Раніше рада не вносила жодних рекомендацій комісії по змінам до бюджету на сесії. Мною сьогодні поставлено питання до ОДА наступним чином: є депутати, є комісії - і для того вони й обговорюють, щоб могли їхні пропозиції внести до змін до бюджету. На сьогоднішній день, частина пропозицій, яка була обговорена на комісії, запропонована депутатам і внесена до змін до бюджету.

Тож, згідно з сьогоднішнім рішенням облради, у міжсесійний період розподіляти гроші бюджету розвитку й надалі буде обласна державна адміністрація і затверджуватиме бюджетна комісія обласної ради.

Ще однією цікавиною сесії була ухвала депутатами рішення запровадити електронні петиції. Відтепер жителі Рівненської області можуть здійснювати зв`язок із владою за допомогою офіційного сайту Рівненської обласної ради. А для того, щоб петицію розглянули на сесії потрібно набрати не менше тисячі підписів. На сайті для цього має бути створено окремий розділ.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень