«Мовна шизофренія» у Рівному (10 ФОТО)

+ Суперова розмова Олі Багній із резонансним Шевчуком

Учора в Рівному виступав із лекцією та  презентацією своєї книжки відомий Юрій Шевчук.

Той самий мовознавець із США, який викладає у Колумбійському університеті, а також у Гарварді та Йелі, постійно читаючи лекції із мовно-кльтурної проблематики по різних кінцях світу.

У Рівному виступ Юрія Шевчука (о 16.00 в Міському будинку культури) зібрав близько сотні зацікавлених, які могли не лише насолодитися перфектно-вишуканою, місцями несподіваною, пересіяною дотепами та цікавими слівцями українською промовця, але й жваво розкуповували його книжку про «Мовну шизофренію».

Ще до цієї зустрічі з читачами Юрій Шевчук побував на «Радіо Трек», де з ним поговорила наша Оля Багній і зробила це – пречудово.

Переповідати саме інтерв’ю не будмо, його варто послухати. Воно теж вийшло – несподіваним і багато в чому – незвичним. Ви маєте змогу перевірити та насолодитися.

Що ж до лекції, то в ній автор резонансної теорії дав ширшу візію власної концепції про мовну ситуацію, яка дозволила багато із його тез зрозуміти краще.

Ключова із них:

Мова - це живий організм, який мусить і має в собі усе необхідне, щоби розвиватися і постійно збагачуватися, займаючи усі ніші нашого з вами життя: від високої поезії та спілкування з Богом, до наукової термінології та молодіжного і навіть кримінального жаргону чи лайки.

Українська має розвиватися і захоплювати усі царини або неминуче – зникне.

Але в умовах фактичної двомовності, яка постійно панує в ефірах передусім українського телебачення, наша мова виявляється позбавленою такої можливості для розвитку.

Ми свідомо чи несвідомо копіюємо російські фрази, слівця, граматичні конструкції тощо.

Гасло, що його Шевчук часто критикує у своїх статтях, як зразок хитрого лицемірства, за яким стоїть, фактично, ідея подальшої русифікації України

Одним словом, якщо стан панівної «мовної шизофренії» у нас збережеться, то українська неминуче зникне упродовж уже двох наступних поколінь. Так стверджує Шевчук.

Вочевидь, багато хто міг би з подібним поглядом і подискутувати, однак, повторимося, що під час лекції аргументація автора і конкретні приклади, що їх він наводив, виглядали досить переконливими.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень