Звідки беруться мурашки на шкірі й навіщо вони нам потрібні

Загадковий фізіологічний феномен  

Відчуття, наче натовп мурах біжить шкірою з однієї точки до іншої знайоме, певно, кожному. Це відчуття пов'язане зі скороченням м'язів, що підіймає волосся на шкірі.

Одним кінцем такий м'яз з'єднується з волосяною сумкою, всередині якої проходить волосся, а іншим — із глибокими шарами шкіри. При її скороченні волосся підіймається перпендикулярно до шкіри, або як ми говоримо - встає дибки.

Насамперед реакція спрямована на утримання тепла в організмі. Вертикальне волосся створює товщу повітряну подушку, що зменшує тепловтрати.

 

Крім того, скорочення м'яза сприяє стиску поверхневих судин і шкіри, зовні це проявляється горбочками на поверхні шкіри — «гусячою шкірою».

 

Нарешті, є третій зігрівальний фактор - вихід жиру із сальних залоз, пов'язаних із волосяною сумкою. При скороченні м'язів вони також можуть стискатися.

 

Ці механізми є у всіх тварин і відіграють велику роль у зігріванні в холодну погоду.

В процесі еволюції такий механізм для людини певною мірою втратив своє основне значення. Адже буквально зігрітися таким рідким волоссям на шкірі неможливо.

Людина не може сама управляти м'язами, що підіймають волосся. На відміну від скелетної мускулатури вони складаються з так званих гладких клітин.

Їх багато у внутрішніх органах і управління ними відбувається без участі нашої свідомості. Саме скорочення цих м'язів може викликати як холод, а й багато інших чинників.

Насамперед психоемоційні — почуття страху, люті чи навпаки — захоплення.

Невипадково, говорячи про сильні емоції, що виникли під час перегляду кіно чи прослуховування музики, люди кажуть, що в них пробігли мурашки по шкірі. У цьому випадку скорочення м'язів, що підіймають волосся, запускає не холод, а медіатори нервової системи.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень