Закрити не можна врятувати: що робити із коледжами Рівненщини

Поки освітяни і чиновники не вирішили, де поставити кому

Фото ілюстративне

У четвер, 12 жовтня, у Рівному зустрічались керівники коледжів з усієї України, для того, аби обговорити дві найбільші проблеми, які з’являться з нового року у галузі освіти.

Це перепрофілювання та фінансування ВНЗ І-ІІІ рівнів акредитації, тобто коледжів і технікумів.

З нового року фінансувати коледжі та технікуми повинні обласні та місцеві бюджети, пояснила заступниця голови РОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

Цей момент лякає як керівників таких навчальних закладів, так і обласних чиновників. Адже коштів може не вистачити.

Аби знайти гроші, чиновникам доведеться просити у держави субвенції або дотації. І якщо з цим все зрозуміло, то питання перепрофілювання потребує детальнішого вивчення.

Світлана Богатирчук-Кривко. Фото Радіо Трек.

Ситуацію роз’яснює Світлана Богатирчук-Кривко:

У зв’язку із прийняттям нового закону «Про освіту» буде багато новацій, які стосуються якраз закладів І-ІІІ рівнів акредитації, це коледжі і технікуми. Вже визначено, що вони надаватимуть фахову передвищу освіту, і вона вирізняється від професійно-технічної та вищої освіти. Визначено нове поняття «коледжу», і фахова передвища освіта буде входити в ту, яка буде забезпечувати повну загальну середню освіту.  

Також згідно з новим законом «Про освіту», вже з 1 січня 2019 року впроваджується такий термін, як «гроші ходять за дитиною». Це означає, що держава вноситиме свою частку за навчання дитини і комунальним, і приватним закладам.

Чиновниця зауважила, що нині на Рівненщині функціонує 33 ВНЗ І-ІІІ рівнів акредитації. Серед переліку є 5 приватних навчальних закладів. Про їх утримання за кошт обласного бюджету Світлана Богатирчук-Кривко сказала коротко:

Сума немаленька, очевидно. Про цифри поки говорити зарано, але рятує те, що є заклади, які можуть самі на себе заробляти. Та найголовніше – зберегти усі ці заклади.

Між тим, директор Рівненського коледжу економіки та бізнесу, за сумісництвом голова ради директорів ВНЗ І-ІІІ рівнів акредитації Василь Романчук, назвав підводні камені вищезгаданих змін.

Василь Романчук. Директор РКЕБ

Зокрема Василь Романчук побоюється того, що коштів на утримання коледжів у місцевому бюджеті не вистачить:

Ми перейдемо на утримання з міського бюджету, на відміну, наприклад, від медичного коледжу, який на утриманні області. У Рівному сім навчальних закладів. Лише нашому навчальному закладу треба до 10 мільйонів гривень на рік. Як це має бути – невідомо. Мої колеги, не лише у Рівному, зараз підписуємо петицію до Президента із проханням залишити державне фінансування. Поки що Мінфін не погоджується на фінансування з боку держави, а от Міносвіти – не проти.

Василь Романчук резюмував, що заробляти на себе самим нині дуже важко. Адже платні спеціальності не покривають усіх потреб навчальних закладів.

До слова, представники Міністерства освіти України запевняють, що новий закон буде змінюватись. Сподіваються - тільки на краще. Особливо у питанні ліцензування. Йдеться про те, що коледжам і технікумам згодом відновлять процес надання ліцензій на нові спеціальності. Зокрема на спеціальності, які потрібні для сучасного ринку праці. 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень