«Змусити українців працювати на поляків» - нова теорія змови про причини війни набирає обертів у Польщі

Такі заяви польські ЗМІ позначили як фейкові

Фото ілюстративне

Попри те, що війна в Україні триває вже сім місяців, довкола цієї теми все ще багато міфів.

Нещодавно профіль під назвою Ocalić Życie опублікував у Facebook відеозапис із Юзефом Бялеком, на якому він заявляє, що війна в Україні — результат змови. А мета конфлікту — велике переселення українців у Польщу, яке має збільшити кількість робочої сили.

За словами Бялека, біженці з України – це переселенці, які «отримали статус нормального поляка», пише demagog.org.pl.

Юзеф Бялек заявляє, що війна в Україні точиться тому, що «побудовано мільйони метрів квадратних магазинів, у яких хтось має працювати». Тож, за словами Бялека, війна триватиме, поки українці у Польщі не акліматизуються.

І хоча cкандальний запис із Юзефом Бялеком Facebook позначив як Неправдиву інформацію, він швидко став популярним і набрав понад 2,4 тисячі реакцій і понад 260 коментарів.

А сам допис побачили 84 тисячі людей. Багатьом користувачам мережі така думка сподобалася:

Я казав це з самого початку, що вони переміщені особи. Зрозумів це, коли дізнався, що вони отримують PESEL. Людям було важко в це повірити, мені було легко. 

 

Нарешті розумна людина, правда і тільки правда. 

 

В Україні така велика війна і все розбомблено. А як пояснити що з квітня, коли нібито почалася війна, 300 тисяч авто поїхало в розбомблену країну?

 

Водночас чимало коментаторів стали на захист українців:

Але поляки переїхали до Німеччини раніше і не тільки, то в чому проблема?

 

Скоро всі українці поїдуть до Канади та Америки, а ви залишитесь без працьовитих рук. Що тоді скажете?

 

 

Нова теорія змови

Наратив про навмисне переселення українців до Польщі — це польський еквівалент популярної в інших країнах теорії великого заміщення.

Відповідно до цієї теорії, міграційна політика є продуктом змови з метою замінити білих європейців мігрантами з мусульманських країн. Мусульмани займуть позиції влади та культури. У Польщі українці зайняли місце мусульман у дезінформаційних повідомленнях, які вписуються в цю теорію змови. 

Наратив, згідно з яким у Польщі до біженців ставляться краще, ніж до поляків, є елементом дезінформації та має на меті викликати огиду до біженців, — пишуть журналісти видання і закликають поляків уважніше ставитися до інформації, яку поширюють у мережі.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень