Змінити виборчу адресу можна онлайн: ЦВК запустила новий електронний сервіс

Що для цього треба

Фото ілюстративне

Центральна виборча комісія запустила електронний сервіс для зміни виборчої адреси онлайн. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства цифрової трансформації.

До 9 вересня кожен українець, який постійно проживає не за місцем реєстрації, зокрема і внутрішньо переміщені особи, зможе змінити місце голосування онлайн.

Як це зробити пояснила заступниця Гендиректора і керівниця програм Комітету виборців України Наталя Линник, передає «Пенсійний кур’єр».

Експертка повідомила: для того, щоб змінити виборчу адресу - в онлайн-сервісі чи у відділі державного реєстру - потрібно мати «мотиваційні» документи.

Це може бути договір про оренду житла, довідка внутрішньо переміщеної особи, документ, що засвідчує здійснення виборцем підприємницької діяльності у цьому конкретному окрузі, документ, що виборець доглядає за літньою або неповносправною особою за цим місцем проживання, документ, який засвідчує перебування виборця у шлюбі чи інших родинних стосунках за конкретним місцем проживання (у цьому випадку потрібна заява від родичів, яка підтверджує перебування виборця у стосунках із людьми, які зареєстровані за певною виборчою адресою).

Якщо у людини немає прописки, потрібно звернутися у відділ соцзахисту, до якого вона «прикріплена». Тоді виборець зможе, взявши довідку із цього відділу, докласти її як мотиваційний документ.

Буде відбуватися і паперове подання - так само, як це було навесні та влітку 2019 року.

 

Але зараз ми бачимо, що виборці можуть також скористатися електронними підписами для того, щоб подати свої документи. Зрозуміло, що мало хто з українців має електронний підпис, проте ті виборці, які займаються підприємницькою діяльністю, є фізичними особами-підприємцями, здають електронну звітність, часто-густо, особливо молоді виборці, беруть електронний підпис, щоб здавати свою податкову звітність онлайн.

 

Таким чином вони зайдуть у свій електронний кабінет у державному реєстрі виборців, пройдуть там ідентифікацію завдяки електронному підпису, а потім внесуть безпосередньо дані в електронну заяву, яка там розміщена та підкріплять PDF-файли мотиваційної частини, – зазначила Наталя Линник.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень