«Зміна монет потягне за собою чимало витрат»: Скільки коштуватиме перейменування «копійки» на «шаг»

Економіст дав пояснення

Днями в Україні набула поширення інформація про те, що наступного року будуть зникати «копійки». Замість них будуть «шаги».

Скільки ж коштуватиме перейменування копійки на шаг?

Економіст та фінансовий аналітик Віталій Шапран розповів, що економічний бік питання щодо перероблення гривневої дрібної монети з копійок на шаги чи центи дуже сумний.

Якщо не помиляюсь, вартість карбування звичайної розмінної монети становила близько 1 грн, тобто значно дорожче, ніж разовий емісійний дохід держави. Виходить, що для здійснення цього перейменування щонайменше потрібно збільшити кошторис Банкнотно-монетного двору (БМД).

 

Почнемо з дизайну монет, виготовлення пробних партій, переобладнання монетного двору, інформаційну кампанію, поліграфію з ознаками захисту монет, витрати на обмін тощо. Втім, це лише частина витрат. Зміна монет потягне за собою витрати на переобладнання або перепрограмування касових вузлів.

 

Будуть і додаткові витрати банків на обмін одних монет на інші, бо старі монети доведеться збирати і здавати в НБУ, – пояснив Віталій Шапран.

Він також пригадав інфляцію. Вже зараз за 10 копійок нічого не можна купити, а через 10 років не можна буде купити й на 50 копійок.

Тягнути цей гембель витрат на собі заради підтримки масштабу цін також може бути проблематичним. До того ж років через 10 років Україна цілком може претендувати на входження до зони обігу євро. Тому в довгостроковій перспективі проєкт перейменування копійки виглядає дуже незграбним, – додав Віталій Шапран.

Джерело: Мінфін

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень