Зимовий догляд: що робити, щоб вазони дожили до весни

Правильний догляд за кімнатними рослинами взимку

Під час холодного сезону ваші домашні рослини можуть загинути без належного догляду.

Як і у людей, у кожного сорту рослин є свої біологічні ритми.

Періоди активності змінюються періодами відпочинку. У більшості період відпочинку припадає на зиму. Але це не означає, що у холодні місяці рослинам не потрібна турбота. Навіть навпаки, адже збільшується кількість негативних факторів, що впливають на ваших улюбленців.

До них відносяться:

  • короткий світловий день
  • низька вологість повітря
  • знижена температура
  • гарячі батареї

Полив

Взимку більшість культур перебувають у стані спокою, через що їм потрібно менше води, ніж у теплу пору. Але потрібно регулярно розпушувати грунт, щоб кисень поступав до коренів.

Деякі кімнатні рослини взимку майже не потребують води – це кактуси й сукуленти.

Декоративні квітучі рослини слід поливати значно менше – до одного разу в тиждень.

Зате слід часто обприскувати рослини, особливо якщо вони постійно стоять над батареями. Перевищення необхідного поливу може призвести до загнивання коренів і загибелі рослини.

Освітлення

Взимку світловий день стає коротшим, тож можна організовувати рослинам додаткове освітлення – 2-3 години у вечірній час. Для цього можна скористатися лампами денного світла або спеціальними фітолампами.

Дуже важливо регулярно очищати листя кімнатних квітів від пилу. Пил перешкоджає поглинанню світла, якого взимку і так небагато.

Досвічувати не треба лише культури з яскраво вираженим періодом спокою, що впадають в «сплячку». Їм восени слід обрізати все листя і стебла, а також прибрати горщик в темне прохолодне місце до весни.

Додаткові добрива

Зазвичай в зимовий час вазони не потребують підгодівлі. Виняток – культури, які взимку цвітуть: примули, орхідеї, гортензії, троянди тощо. Їх можна підгодовувати, але тільки на пів дози від рекомендованого і не частіше, ніж раз на місяць.

Джерело: Ukr.media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені документи у Рівному: пропонують винагороду

Вчора у районі автовокзалу близько 8 ранку були загублені документи. Тих, хто знайшов, просять повернути за винагороду. Ліщук Руслан Романович - 0 (67) 408 57 66

Собаку з двома нашийниками бачили у Новому Дворі

У Новому Дворі помітили собаку. На вигляд це довгошерста німецька вівчарка, має два нашийники.

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Більше оголошень