Зимовий догляд: що робити, щоб вазони дожили до весни

Правильний догляд за кімнатними рослинами взимку

Під час холодного сезону ваші домашні рослини можуть загинути без належного догляду.

Як і у людей, у кожного сорту рослин є свої біологічні ритми.

Періоди активності змінюються періодами відпочинку. У більшості період відпочинку припадає на зиму. Але це не означає, що у холодні місяці рослинам не потрібна турбота. Навіть навпаки, адже збільшується кількість негативних факторів, що впливають на ваших улюбленців.

До них відносяться:

  • короткий світловий день
  • низька вологість повітря
  • знижена температура
  • гарячі батареї

Полив

Взимку більшість культур перебувають у стані спокою, через що їм потрібно менше води, ніж у теплу пору. Але потрібно регулярно розпушувати грунт, щоб кисень поступав до коренів.

Деякі кімнатні рослини взимку майже не потребують води – це кактуси й сукуленти.

Декоративні квітучі рослини слід поливати значно менше – до одного разу в тиждень.

Зате слід часто обприскувати рослини, особливо якщо вони постійно стоять над батареями. Перевищення необхідного поливу може призвести до загнивання коренів і загибелі рослини.

Освітлення

Взимку світловий день стає коротшим, тож можна організовувати рослинам додаткове освітлення – 2-3 години у вечірній час. Для цього можна скористатися лампами денного світла або спеціальними фітолампами.

Дуже важливо регулярно очищати листя кімнатних квітів від пилу. Пил перешкоджає поглинанню світла, якого взимку і так небагато.

Досвічувати не треба лише культури з яскраво вираженим періодом спокою, що впадають в «сплячку». Їм восени слід обрізати все листя і стебла, а також прибрати горщик в темне прохолодне місце до весни.

Додаткові добрива

Зазвичай в зимовий час вазони не потребують підгодівлі. Виняток – культури, які взимку цвітуть: примули, орхідеї, гортензії, троянди тощо. Їх можна підгодовувати, але тільки на пів дози від рекомендованого і не частіше, ніж раз на місяць.

Джерело: Ukr.media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень