Зима близько: Як самостійно підготуватися до опалювального сезону

Через війну найближча зима обіцяє бути найскладнішою за всю новітню історію незалежності України

Українська влада вже готується до зими й за будь-якої нагоди закликає населення робити те саме. Річ у тім, що в газових сховищах та на складах можна накопичити скільки завгодно газу чи вугілля, генерація може виробити рекордну кількість електроенергії, але це не гарантує, що в оселях українців буде тепло і світло.

Взимку, в окремих регіонах, можуть виникнути проблеми з опаленням та електропостачанням.

Чому до зими варто готуватися вже зараз і що для цього треба зробити?

Спеціалісти в галузі альтернативної енергетики рівненської компанії “Сонячні системиsolarsystem.com.ua, пропонують свій чек-лист, що необхідно зробити вже зараз, щоб пережити зиму 2022 року та забезпечити енергонезалежність на майбутнє:

1. Завершення ремонтних робіт та перевірка роботи мереж

Кожен власник будинку добре знає “слабкі” сторони власної оселі й що саме потребує модернізації або заміни. Старі вікна, старе перекриття даху, неякісне утеплення будинку, всі ці фактори критично впливають на кількість тепла, яку буде втрачати будинок.

На першому етапі ключовим завданням для власника є завершити всі критичні ремонтні роботи, які можуть вплинути на енерговитрати в будинку.  Важливо також провести оцінку роботи основних систем енергозабезпечення — газ, опалення, електроенергія, вода.

Якщо все працює, то наступним етапом є складання перспективного плану енергомодернізації. Доречним є приклад ставлення до власного дому, як до невеликого бізнесу – щоб бізнес був прибутковим є два напрямки: в одному випадку зменшуємо витрати в іншому збільшуємо дохідну частину постійно дбаючи про безпеку.

З енергією все аналогічно і тому варто робити наступні прорахунки

  • Які резервні системи опалення передбачені в будинку
  • Чи буде працювати система опалення якщо аварійно відключиться енергопостачання
  • Які дублюючі системи енергопостачання передбачені в будинку
  • Після нашої Перемоги, в умовах постійно чимраз більшої вартості енергоресурсів, які технології будуть допомагати в наступні 5-10 років дійсно економити на оплаті енергоносіїв

2. Розрахунок альтернативних видів опалення

Тут варто розпочати просто з фактів - за даними Європейського парламенту та Ради ЄС понад 70% енергії в наших домівках витрачається для роботи систем опалення, вентиляції та кондиціонування повітря. А тому найбільш критичним.

В умовах постійної загрози руйнування централізованих мереж цілком очевидно, що бути прив’язаним до одного виду опалення несе великі ризики. Тому “ОБОВ'ЯЗКОВИМ ДО ВИКОНАННЯ” рівнем відзначаємо - потрібно додати ще один вид опалення, який зміг би замістити хоч частково потреби в теплі будинку.

Що це може бути? Найбільшою популярністю альтернативних видів опалення є використання твердопаливних котлів, електроопалення або теплових насосів.

Кожна із систем має ряд особливостей, принципово визначити два критерії до інсталяції

  • технічна складність до встановлення (це про твердопаливний котел з дровами або пелетами)
  • в перспективі наступного десятиріччя, які поточні витрати можуть виникнути (це про те, що реальна вартість газу нині становить понад 60 грн за м.куб)

3. Забезпечення енергонезалежності для будинку

Енергонезалежність під час війни є ключовим фактором, оскільки робота основних побутових приладів, засобів зв’язку та систем безпеки забезпечується  електрикою.

Оптимальним рішенням по функціональності системи є будівництво сонячної станції, яка  зможе стати новим енергетичним серцем будинку.

Для прикладу розберемо переваги даної системи на прикладі реалізованого проєкту в міст Рівне:

Сонячна електростанція для будинку потужністю 5 кВт

  • забезпечує безперебійне живлення будинку в момент аварійного відключення на термін від 2-х днів до місяця
  • в нормальному стані роботи централізованої енергомережі, сонячна станція працює над зменшенням рахунків за електрику, по максимуму використовуючи енергію сонця у всіх побутових питаннях
  • це реальний крок до нашого «електричного» майбутнього, коли весь транспорт буде також електричним і виникне критичне питання де взяти стільки енергії. Сонячна станція дасть можливість  зробити зарядку власного електромобіля фактично за ціною 0 грн.
  • в нормальній економічній ситуації – сонячна станція дає можливість продавати надлишки електрики по спеціальному Зеленому тарифу.

4. Портативний сонячний генератор для будинку та авто

Портативні зарядні станції, які застосовуються у найрізноманітніших сферах: полювання, риболовля, кемпінг, дорожні подорожі, фото- і відео знімання, резервне живлення будинку і багато іншого.

Це рішення є менш потужним і не зможе повноцінно забезпечити будинок електроенергією, але водночас такий генератор є ідеальним рішенням в умовах коли ключовим питанням є мобільність. Технічно це великий «павербенк» з величезним функціоналом та можливостями, який можна дообладнати сонячними панелями. В залежності від моделі зарядна станція може живити потужні пристрої потужністю до 3000 Вт. Це означає, що під час відключення електроенергії ви можете продовжувати живити свій холодильник, сушарку тощо.

На думку виконавчого директора компанії “Сонячні системи” Святослава Маркова, люди повинні вже задумуватись над тим, як і чим будуть опалювати власні будинки взимку та бути енергонезалежними від центральної енергомережі: «Чим більше буде альтернативних варіантів опалення та дрібних сонячних станцій, тим стійкішою буде наша українська енергосистема», – переконаний він.

Тому стійкість української енергосистеми і як пройде наступний опалювальний сезон - напряму залежить від кожного українця.

Щоб отримати пропозиції, як зробити свій будинок енергоощадним та знайти оптимальне рішення, яке допоможе пережити зиму з найменшою втратою у комфорті телефонуйте +380687044115 (viber, telegram) або звертайтесь до компанії Сонячні системи в офіс м. Рівне, вул. Кавказька буд. 3 офіс 412.


https://www.instagram.com/solarsystem.ua/
https://www.youtube.com/channel/UCgDLiGPlYxrXL-DGSK76pcQ/

* - на правах реклами

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень