Тарифи за газ та опалення: що буде з цінами до кінця року

Відповідно до вимог МВФ Україна мала скасувати державне регулювання цін на газ

Рівень оплати за комунальні послуги в Україні від початку повномасштабного вторгнення рф скоротився. Мільйони українців залишили свої домівки, хтось зупинився на Західній Україні, а хтось шукає прихистку в країнах ЄС.

В таких умовах оплачувати комунальні послуги навіть за чинними тарифами не проти.

Цієї весни Україна мала скасувати державне регулювання цін на газ, тепло та електроенергію відповідно до домовленостей з МВФ.

Втім, війна ці плани скорегувала. Наразі Кабмін на пів року «заморозив» тарифи на електроенергію. Тож до жовтня вони становитимуть:

  • до 250 кВт-год (включно, за весь обсяг споживання) – 1,44 гривні за 1 кВт-год;
  • понад 250 кВт-год (за весь обсяг споживання) – 1,68 гривні за 1 кВт-год.

На думку фахівців, підіймати тарифи в умовах коли ледь не половина країна залишилася без роботи недоцільно. Адже навіть зараз рівень оплати комунальних послуг суттєво скоротився, зокрема у столиці за комунальні послуги у березні заплатило тільки 45% населення.

Що скаже МВФ

МВФ вимагав раніше від України переходити на ринкове ціноутворення тарифів. Втім, через війну про таки домовленості очевидно доведеться забути, а тарифи треба буде «заморозити».

Для мене очевидно, що буде ухвалено рішення не підіймати тарифи ЖКГ у період війни й навіть на весь наступний опалювальний сезон. Люди просто не зможуть платити навіть за нинішніми цінами.

 

Просідання економіки буде у всіх регіонах, доходи населення знизяться. Тому потрібно напрацювати механізм компенсації різниці між тарифами для населення та вартістю газу, який буде у постачальників.

 

Україна тепер просить додаткове фінансування. В уряді називають цифру 5 млрд доларів на місяць, але це явний перебір. Якщо не брати зрослі військові витрати, то у нас весь бюджет – 70 млрд доларів на рік, і за перші два місяці доходи були перевиконані. Тепер вже на 180 млрд грн були скорочені витрати, – каже експерт Данило Монін.

За його словами для фінансування бюджету до кінця року досить отримати близько 20 млрд доларів. Цих грошей вистачить, щоб не підвищувати тарифи ЖКГ.

Думаю, «Нафтогаз» продаватиме бюджетним споживачам газ у середньому по 600 доларів за тисячу кубометрів. А для населення залишать вартість газу на рівні 8 тис. грн за тисячу кубометрів. З огляду на таку вартість газу будуть розраховувати і вартість тепла, – каже Данило Монін.

За словами експерта, цього року Україна суттєво скоротить споживання блакитного палива, адже багато промислових підприємств зруйновано, та й частина населення не зможе повернутися до своїх осель. Тому поточний опалювальний сезон можна буде пройти із запасами газу на рівні 17 млрд кубометрів, 14 з яких – це буде газ внутрішнього видобутку.

Тобто Україні потрібно буде закупити близько 3 млрд кубометрів імпортного палива. Найімовірніше, міжнародної допомоги для цього вистачить.

Джерело: Сьогодні

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень