Гадюка степова атакує на Рівненщині грибників. І не тільки (УВАГА)

Коли вони підуть спати

Змії кусають не тільки в лісі. Минулого тижня біля Вараша плазун вкусив чоловіка, який збирав яблука у своєму садку.  

Змії цього року на Рівненщині – активніші та агресивніші. Це відзначив заступник директора обласного центру екстреної меддопомоги Олег Ушкевич.

За його словами, кількість випадків зміїних укусів зросла, і можливо це пов’язано з аномальною спекою, припускає медик. За сезон через укуси плазунів лише швидку викликали понад 25 разів, а крім цього є люди, які зверталися безпосередньо у медзаклади.

Та смертельних наслідків вік укусу Гадюки степової, поширеної на Поліссі, за багаторічний стаж роботи Олег Ушкевич, на щастя, не пригадує:

— Можуть бути короткочасні розлади здоров’я, ускладнення після укусу.

 

Але скільки часу я працюю і працював раніше до 25 років в реанімаційному відділенні обласної лікарні, я не пам’ятаю жодного випадку смерті від укусу змій.

До речі, зміїної протиотрути на Рівненщині немає. Антитоксин зберігається централізовано у Центрі громадського здоров’я України, пояснив директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської ОДА Олег Вівсянник:

Начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Олег Вівсянник

— Система працює так, тому що у 2018 році ми отримали понад 50 доз таких вакцин, і значну кількість до закінчення терміну придатності – не використали. Тому вакцина зберігається у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

 

У разі необхідності її доставляють до лікувально-профілактичних закладів нашої області.  

Якщо сироватки немає – постраждалому надають симптоматичне лікування, залежно від того, які органи та системи уражені. Це може бути протинабрякова терапія, терапія, яка усуває ураження печінки, нирок центральної нервової системи, гормональна терапія, каже Олег Ушкевич.

Зазвичай змія перша не нападає, вона намагається уникнути контакту, бо синтез отрути для неї – надто енергозатратний.

До речі, чим більше наляканий плазун – тим агресивніша його отрута.

За народними повір’ями вважається, що останній шабаш у змій – на Воздвиження Хреста Господнього. Цього року свято припадає на 27 вересня.

Після цього при зниженні температури повітря, змії, як і всі холоднокровні, ховаються та готуються до зимової сплячки.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень