Життя в екохмарочосах перетворилося в екопекло через комах

У Китаї

Екологи, урбаністи та архітектори нині згадали, що людям не дуже комфортно живеться у залізобетонних джунглях мегаполісів.

У мережі ми уже не раз бачили різноманітні проєкти багатоповерхових будинків, які наповнені рослинами. Це так звані «вертикальні ліси», які виглядають гарно та футуристично. В такому саду на дійсно хочеться оселитися.

Серед відомих проєктів «вертикальних лісів» «Bosco Verticale» і «Nanjing Green Towers» Стефано Боері або «Urban Forest» Коічі Такада.

Однак, практика показала, що ідею доведеться вдосконалити. Уже кілька років як у китайському місті Ченду стоять висотки Qiyi City Forest Garden.

Вони повинні були стати куточком урбаністичного райського саду, але перетворилися в екопекло для своїх мешканців.  На хвилі ажіотажу навколо нового «вертикального лісу» всі 826 квартир у 8 будинках знайшли своїх господарів ще до закінчення будівельних робіт.

Передбачалося, що кожна квартира отримає просторий балкон, що потопає в зелені. Здавалося б, що могло піти не так?

У 2018-19 рр. житловий комплекс Qiyi City Forest Garden здали в експлуатацію, проте будівлі досі пустують. Зараз там проживають менше дюжини сімей: їм довелося зіткнутися з проблемою, яка вже добряче попила їх крові.

У буквальному сенсі.

Багаті рослинністю вежі Qiyi City Forest Garden виявилися прекрасним будинком для комарів.

Ландшафтний дизайнер з 20-річним досвідом в індустрії Деріл Бейерс пояснив, що такий перспективний проєкт провалився зовсім не через погану ідею. Той же «Bosco Verticale» в Мілані яскраво демонструє успіх у реалізації «вертикального лісу».

Головною помилкою китайського проєкту стала непродуманість дизайну і його виконання.

Так, проєктанти не врахували, що для гарного вигляду «висячих садів Ченду» необхідна дренажна система.

Без неї у розташованих на балконах контейнерах з рослинами накопичується і застоюється вода. Це критично для Ченду, яке має вологий субтропічний клімат і щорічно переживає тривалі сезони дощів.

До того ж рослини, вибрані виключно на основі їх властивостей поглинання шуму і забруднення, відрізняються буйним ростом. Обплітаючи балкони, вони створюють зайву тінь.

Реклама комплексу Qiyi City Forest Garden обіцяла, що 4 рази на рік рослини будуть підрізати і обробляти професійні садівники, однак цього явно недостатньо: їм необхідний як мінімум щотижневий догляд.

Подібні умови ідеальні для комарів, які прагнуть знайти вологі, затемнені куточки серед густонаселеного промислового міста.

Попри провал, автори проєкту Qiyi City Forest Garden не планують ставити на ньому хрест. Щоб зробити комплекс дійсно житловим, вони пообіцяли розв'язати проблему з комарами та попрацювати над вдосконаленням системи обслуговування рослин.

За матеріалами KnowHow.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень