Чи треба рівнянам підписувати «Акт згоди на проникнення в іншу живу людину»

Що таке "згода на секс" і як це працює

У зв’язку із набуттям чинності змін у законі «Про протидію та запобігання домашньому насильству», рівняни почали активно обговорювати так звану «згоду на секс».  

Насамперед, нововведення  стосуються посилення відповідальності за примус до статевого акту. При цьому, йдеться не тільки про фізичний аспект, а й психологічний та навіть економічний, каже начальник головного територіального управління юстиції Рівненщини Оксана Сальчук:

Якщо чоловік і жінка одружені і насилля в сім’ї між чоловіком і дружиною відбувається або вже відбулося, - раніше заяви в поліцію можна було подавати тільки, якщо був факт побиття або тілесні ушкодження. На сьогоднішній ж день, якщо ти чоловік і жінка – це не означає, що ти комусь щось повинен. 

 

І це – посилення відповідальності за примус до сексу. Раніше, якщо було зґвалтування або ж побиття – це стосувалося чужих людей, а зараз стосується саме близьких людей, які проживають під одним дахом, перебувають у шлюбі.

Однак, за словами очільниці управління, поки незрозуміло, яким чином поліція реагуватиме на такі заяви і як кривдника (чи кривдницю) притягуватимуть до відповідальності. Відкритим залишається також питання, як правоохоронці збиратимуть доказову базу.  

У змінах до законодавства не прописано, яким саме чином потрібно документувати згоду на секс.

 

Тож, найімовірніше, підписувати жодних «папірців» не доведеться.   

Нагадаємо, оновлене законодавство вступило у дію минулої п’ятниці, 11 січня. У законі прописано, що злочином вважається «проникнення в тіло партнера без його/її вільної згоди»:

Вчинення дій сексуального характеру, пов’язаних із вагінальним, анальним або ж оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи (зґвалтування) карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.



Окрім того, зґвалтування, вчинене повторно або особою, яка раніше вчинила будь-який зі злочинів, передбачених статтями 153-155 ККУ, або вчинення таких діянь щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, або щодо особи у зв’язку із виконанням цією особою службового, професійного чи громадського обов’язку, або щодо жінки, яка завідомо для винного перебувала "при надії" (вагітної - ред.), карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.
 

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень